loadingMörk choklad till skillnad från mjölkchoklad, kopplades i en studie till minskar risk för diabetes typ 2. Arkivbild. Foto: Brenda Carson/Shutterstock/TT
Mörk choklad till skillnad från mjölkchoklad, kopplades i en studie till minskar risk för diabetes typ 2. Arkivbild. Foto: Brenda Carson/Shutterstock/TT
Utrikes

Mörk choklad kan minska risken för sjukdom

Petra Hedbom/TT

Mörk choklad tycks kunna sänka risken att drabbas av en av våra största folksjukdomar. Och det ska vara just mörk choklad och inte mjölkchoklad, enligt resultaten från en observationsstudie.

Budskapet kommer från en studie där forskare har analyserat självrapporterade uppgifter om bland annat chokladkonsumtion från omkring 190 000 individer i USA.

Personerna som ingick hade inte diabetes, hjärt-kärlsjukdom eller cancer vid studietidens början och de följdes upp i snitt under 25 år. Deltagarna fyllde återkommande i uppgifter om bland annat kostvanor.

Forskarna jämförde uppgifter om chokladkonsumtion från formulären med hälsodataregister och förekomst av bland annat diabetes typ 2.

Lägre cancerrisk

För omkring 111 600 individer fanns uppgifter om vilken typ av choklad de ätit, ljus eller mörk. Efter att forskarna tagit hänsyn till andra riskfaktorer för diabetes som kost, fysisk aktivitet, BMI och förekomst av diabetes i familjen visade det sig att de som uppgav att de åt minst 150 gram mörk choklad i veckan hade 21 procents lägre risk att utveckla diabetes än de som inte åt mörk choklad.

Dessutom sågs en riskminskning med 3 procent för varje ytterligare portion på 30 gram som de åt per vecka. Ett ökat intag av mjölkchoklad kopplades till viktökning vilket inte syntes för mörk choklad. Resultaten har publicerats i tidskriften BMJ.

Antioxidanter

Mörk choklad innehåller ofta lika många kalorier och andel mättat fett som mjölkchoklad. Forskarna resonerar kring att det kan vara den höga andelen flavonoider som finns i mörk choklad som ger hälsofördelar. Flavonoider hör till en grupp ämnen som brukar kallas antioxidanter som finns i bland annat, bär, äpplen, kål och spenat.

Men forskarna påpekar att det utifrån resultaten inte går att slå fast att det är den mörka chokladen som ligger bakom den lägre diabetesrisken.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMörk choklad till skillnad från mjölkchoklad, kopplades i en studie till minskar risk för diabetes typ 2. Arkivbild. Foto: Brenda Carson/Shutterstock/TT
Mörk choklad till skillnad från mjölkchoklad, kopplades i en studie till minskar risk för diabetes typ 2. Arkivbild. Foto: Brenda Carson/Shutterstock/TT
Utrikes

Mörk choklad kan minska risken för sjukdom

Petra Hedbom/TT

Mörk choklad tycks kunna sänka risken att drabbas av en av våra största folksjukdomar. Och det ska vara just mörk choklad och inte mjölkchoklad, enligt resultaten från en observationsstudie.

Budskapet kommer från en studie där forskare har analyserat självrapporterade uppgifter om bland annat chokladkonsumtion från omkring 190 000 individer i USA.

Personerna som ingick hade inte diabetes, hjärt-kärlsjukdom eller cancer vid studietidens början och de följdes upp i snitt under 25 år. Deltagarna fyllde återkommande i uppgifter om bland annat kostvanor.

Forskarna jämförde uppgifter om chokladkonsumtion från formulären med hälsodataregister och förekomst av bland annat diabetes typ 2.

Lägre cancerrisk

För omkring 111 600 individer fanns uppgifter om vilken typ av choklad de ätit, ljus eller mörk. Efter att forskarna tagit hänsyn till andra riskfaktorer för diabetes som kost, fysisk aktivitet, BMI och förekomst av diabetes i familjen visade det sig att de som uppgav att de åt minst 150 gram mörk choklad i veckan hade 21 procents lägre risk att utveckla diabetes än de som inte åt mörk choklad.

Dessutom sågs en riskminskning med 3 procent för varje ytterligare portion på 30 gram som de åt per vecka. Ett ökat intag av mjölkchoklad kopplades till viktökning vilket inte syntes för mörk choklad. Resultaten har publicerats i tidskriften BMJ.

Antioxidanter

Mörk choklad innehåller ofta lika många kalorier och andel mättat fett som mjölkchoklad. Forskarna resonerar kring att det kan vara den höga andelen flavonoider som finns i mörk choklad som ger hälsofördelar. Flavonoider hör till en grupp ämnen som brukar kallas antioxidanter som finns i bland annat, bär, äpplen, kål och spenat.

Men forskarna påpekar att det utifrån resultaten inte går att slå fast att det är den mörka chokladen som ligger bakom den lägre diabetesrisken.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025