Midsommar är här, och sedan 1500-talet även den lövade stången. Denna speciella aftons paradnummer ”Små grodorna” är dock av senare datum och ursprungligen franskt, även om det var engelsmännen som placerade grodorna i sången i syfte att håna sina ärkefiender. Men vad spelar det för roll när det är dags att hoppa runt stången?
Det är midsommartider, och runt om i landet är det dags att pynta midsommarstången med de blommor som fortfarande står i blom efter sommarens chockinledning med höga temperaturer i maj och regn i juni. Ofta står glädjen högt i tak och vid ett riktigt traditionellt firande spänns stråkarna på fiolen och dragspelen tas fram ur sina lådor. Få vill nog tänka på att samtidigt som detta för många är sommarens höjdpunkt – det har till och med föreslagits att midsommarafton borde vara vår nationaldag – så går vi sedan mot mörkare tider.
Det är dock inte alltid som sommarsolståndet, som signalerar att nu blir det inte ljusare än så här, sammanfaller med midsommarafton. Aftonen har inte alltid infallit vid den tidpunkt den gör nu. Sedan 1953 är midsommardagen, som är en helgdag, rörlig och infaller lördagen mellan den 20 och den 26 juni, som i år den 22 juni, vilket automatiskt innebär att midsommarafton infaller dagen före.