Statsminister Ulf Kristersson (M) beklagar beslutet i EU om ökat sillfiske i Östersjön. Han får medhåll av både C och M och Naturskyddsföreningen.
– Vi är mycket bekymrade, det finns en alldeles uppenbar risk för överfiske, säger Kristersson.
Regeringens hållning var att sillfisket i centrala Östersjön skulle minska jämfört med vad EU-kommissionen föreslagit.
Så blir det inte. I stället dubbleras kvoterna, vilket stod klart under tisdagsmorgonen.
Statsminister Ulf Kristersson beklagar att Sverige inte fått gehör bland de andra EU-länderna.
– Vi gjorde allt vi kunde för att gå åt andra hållet och vi fick inte majoritet för det helt enkelt. Nu blev det mindre än om Sverige inte hade agerat, säger Kristersson efter en återrapport i riksdagen från förra veckans EU-toppmöte.
Om Sverige hade gått längre och drivit på för ett stopp eller en paus för industriellt fiske i centrala Östersjön så hade Sverige inte deltagit i samtalen på samma sätt, enligt Kristersson.
"Dödsdom för Östersjön"
– Hade vi inte varit med i samtalen hade det blivit ett ännu värre resultat. Ibland är man inte i majoritet och det här är en fråga vi kommer att fortsätta driva.
Centerpartiet kallar beslutet för en "dödsdom för Östersjön" och Miljöpartiet beskriver det som att "havet håller på att kollapsa".
– Vi är också mycket bekymrade, det finns en alldeles uppenbar risk för överfiske. Det är ett klassiskt problem när många länder värnar sitt utan att se till det gemensamma, säger Ulf Kristersson.
Andra arter påverkas
Naturskyddsföreningen är också kritisk och kallar beslutet för "en dödsstöt för strömmingen och sillen".
"Bestånden är på dramatiskt låga nivåer. Ändå beslutade ministerrådet att fördubbla fisket av strömming i centrala Östersjön, och höja fisket med över 20 procent i Bottniska viken. Det kan innebära en dödsstöt för unika bestånd, och har även stora konsekvenser för andra arter, kustfisket och för den känsliga havsmiljö som Östersjön är", säger ordföranden Beatrice Rindevall i ett pressmeddelande.