loading
Weekend Nr 32 vecka 32 2024

Lite kräfthistorik – så att du vet vad du dillar om

Redaktionen

På bilden ovan kan vi se barnen Larsson i full gång med sänkhåvarna på Bullerholmen, som är en halvö strax söder om Carl Larsson-gården. I dag betar där får, och ett litet härbre pryder badstället som är i privat ägo. ”Kräftfångst” ingår i Carl Larssons fina bildsvit ”Ett hem” från 1899 i vilken ögonblicksbilder från konstnärsfamiljens hem och vardagsliv i Sundborn utanför Falun avtecknas. De 24 akvarellmålningarna räknas till några av de mest älskade svenska klassikerna. Läs mer om familjen Larsson och deras nästan ihjälkramade hem i Sundborn i detta nummer. Det förvånar säkerligen en och annan att kräftskivan är en tämligen ny företeelse sett ur ett historiskt perspektiv. Visserligen har vi svenskar ätit kräftor ända sedan medeltiden. Och alltsedan 1500-talet har man i kungliga kretsar kalasat på skaldjuret i festliga sammanhang. 

Det äldsta skriftliga beviset på svenskt kräftätande är från Erik XIV:s tid. På hösten 1562 skriver kung Erik till fogden på Nyköpings slott och befaller bland annat att kräftor ska fiskas överallt och skaffas fram i stora mängder till det stundande bröllopet för prinsessan Anna. Kung Eriks bror Johan III har även han en fäbless för kräftor, och han beordrar ståthållaren på Kalmar slott att skaffa så många levande kräftor som möjligt och släppa ut dem i dammarna i slottsträdgården. 

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Weekend Nr 32 vecka 32 2024

Lite kräfthistorik – så att du vet vad du dillar om

Redaktionen

På bilden ovan kan vi se barnen Larsson i full gång med sänkhåvarna på Bullerholmen, som är en halvö strax söder om Carl Larsson-gården. I dag betar där får, och ett litet härbre pryder badstället som är i privat ägo. ”Kräftfångst” ingår i Carl Larssons fina bildsvit ”Ett hem” från 1899 i vilken ögonblicksbilder från konstnärsfamiljens hem och vardagsliv i Sundborn utanför Falun avtecknas. De 24 akvarellmålningarna räknas till några av de mest älskade svenska klassikerna. Läs mer om familjen Larsson och deras nästan ihjälkramade hem i Sundborn i detta nummer. Det förvånar säkerligen en och annan att kräftskivan är en tämligen ny företeelse sett ur ett historiskt perspektiv. Visserligen har vi svenskar ätit kräftor ända sedan medeltiden. Och alltsedan 1500-talet har man i kungliga kretsar kalasat på skaldjuret i festliga sammanhang. 

Det äldsta skriftliga beviset på svenskt kräftätande är från Erik XIV:s tid. På hösten 1562 skriver kung Erik till fogden på Nyköpings slott och befaller bland annat att kräftor ska fiskas överallt och skaffas fram i stora mängder till det stundande bröllopet för prinsessan Anna. Kung Eriks bror Johan III har även han en fäbless för kräftor, och han beordrar ståthållaren på Kalmar slott att skaffa så många levande kräftor som möjligt och släppa ut dem i dammarna i slottsträdgården. 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025