Medlande Qatar drar sig ur samtalen om vapenvila i Gaza. Anledningen är Hamas ovilja att förhandla förutsättningslöst.
– Jag ser det som ett tillfälligt förhandlingsutspel snarare än sista ordet, säger statsvetaren Anders Persson.
Samtalen mellan Israel och terrorstämplade Hamas har åter gått i stå. Nu meddelar Qatar att Hamas ovilja till eftergifter sätter stopp för meningsfulla förhandlingar.
"Qatar meddelade parterna för tio dagar sedan att vi skulle avbryta våra ansträngningar att medla mellan Hamas och Israel om en uppgörelse inte nåddes inom ramen för pågående förhandlingsrunda", säger utrikesdepartementets talesperson Majed Al Ansari i ett skriftligt uttalande.
– Det är nog ett sätt att sätta press på Hamas, och kanske även USA och Israel, skulle jag tro, säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet med fokus på regionen, till TT.
Sparkas ut ur landet
Hoppet om fortsatta samtal, och i förlängningen vapenvila i Gaza, finns dock kvar – om Hamas och Israel "visar en uppriktig vilja att återgå till förhandlingsbordet", enligt diplomater.
– Jag tror att vi går in i en period där väldigt mycket kommer att hända i kriget på olika sätt. Jag tror att det här är kopplat till det. Jag har väldigt svårt att se att Qatar inte skulle förhandla i framtiden om det är, låt oss säga, något som (USA:s tillträdande president Donald) Trump vill att de ska göra, säger Anders Persson.
Tidigare under lördagen uppgav qatariska och amerikanska källor att Qatar – som har spelat en stor roll i de långdragna förhandlingarna om vapenvila i Gazakriget – sparkar ut de Hamasledare som hittills har fått bo i landet, med hänvisning till Hamas låsta positioner i förhandlingarna.
Israel: Logiskt
Företrädare för Israels delegation i Qatar välkomnar beskedet.
"Det finns en logik i det", säger en av medlarna till Times of Israel och fortsätter: "Hamas är en mordisk terrororganisation som måste slås ned globalt i stället för att få inkvarteras i andra länder. Israel och USA har under en längre tid försökt förmå Qatar att kasta ut Hamas."
Anders Persson är dock inte övertygad om att USA och Israel vill att Hamas ska kastas ut från Qatar.
– Det kan göra förhandlingarna ännu mer komplicerade om Hamas hamnar i Turkiet, Iran, Libanon, Syrien eller Algeriet, säger han och fortsätter:
– Fördelen med att ha Hamas i Qatar är att det finns en adress att förhandla med.