Regeringens utredare föreslår flera undantag från anmälningsplikt av personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
– Samarbetspartierna är överens om att skola, vård, socialtjänst och bibliotek ska undantas från den föreslagna informationsplikten, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Utredaren Anita Linder bedömer att det finns flera risker om skola, vård och socialtjänst skulle omfattas av anmälningsplikten.
– Det finns en risk för att man inte vågar söka vård om man vet att uppgifter lämnas vidare. Vi ser också en risk att om det handlar om en smittsam sjukdom kan det bidra till smittspridningen i samhället om man inte söker vård, säger Anita Linder på en pressträff.
Det finns även risk för att förtroendet för vården skulle skadas, uppger hon.
Strider mot lag
Vad gäller skolan skulle barn riskera att inte kunna utnyttja sin rätt till skolgång.
– Det innebär att vi inte skulle leva upp till de åtaganden vi har enligt barnkonventionen men också enligt vår egna inhemska lagstiftning, säger Anita Linder.
De verkställande myndigheterna har inte heller sett något särskilt behov av att skolan ska omfattas, säger hon.
Att socialtjänsten ska undantas har att göra med risken för att exempelvis barn som far illa eller brottsoffer för människosmuggling avstår från att söka hjälp i akuta situationer.
– Risken för att man då inte vågar vända sig till socialtjänsten tycker vi är så allvarlig att vi anser att socialtjänsten inte ska omfattas, säger Linder.
Även ett antal myndigheter som bedöms sakna relevant information ska undantas från informationsplikten, däribland Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten.
Skatteverket pekas ut
Sex myndigheter ska omfattas av informationsplikten, enligt utredaren: Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket.
– Vår bedömning är att det framför allt är Skatteverket som kommer att få den största betydelsen i det här sammanhanget, i viss utsträckning också Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. För övriga är det nog mer sällan man kommer att ha relevanta uppgifter, säger Anita Linder.
Trots alla undantag anser migrationsministern att förslaget blir "ett stort steg framåt".
– Nu bedömer ju utredningen att det är de här myndigheterna som sitter på den information som behövs, och i utredningen har det också ingått experter från Migrationsverket och polisen, säger Johan Forssell (M).
– Tittar man på just skolan så görs också bedömningen att den informationen redan finns i dag, fast på annat håll.