Många läkare kommer inte att hinna med sina ordinarie arbetsuppgifter i sommar. Och merparten av dem anser inte heller att deras arbetsplatser är rustade för att klara en akut kris. Det visar en undersökning från Läkarförbundet.
– Det finns inga marginaler, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
Det är läkare inom primär- och akutsjukvården som fått svara på frågor om läget inför sommaren. Undersökningen gjordes innan Vårdförbundets strejk bröt ut.
Nära hälften av läkarna bedömer att det inte finns tillräckligt med personal för att hinna med de ordinarie uppgifterna i sommar.
Drygt åtta av tio tror att de inte alls eller bara delvis kommer att klara av de ordinarie arbetsuppgifterna.
– Det blir sannolikt ännu svårare att hinna med under sommaren nu när strejken har trätt i kraft, säger Sofia Rydgren Stale.
Oförberedd på kris
Det kommer leda till ännu längre väntetider till operationer, större belastning på personalen samt att både patienter och personal flyttas runt i större utsträckning, menar Rydgren Stale.
En majoritet av de tillfrågade bedömer även att deras arbetsplats är oförberedd på en akut kris. Det är bara strax under var fjärde tillfrågad läkare som upplever att deras arbetsplats är förberedd.
Saknar vårdplatser
Att det saknas personal medför att viktig vård uteblir och att vården har svårt att skala upp om det sker en akut kris, menar Sofia Rydgren Stale.
– I dag saknas det 2 230 disponibla vårdplatser i hela landet. Sverige behöver ha så många vårdplatser att det finns marginaler i vardagen och möjlighet att skala upp i kris, säger hon.
Läkarförbundets medlemsundersökning hade 38 procents svarsfrekvens och besvarades av 1 705 läkare. Undersökningen genomfördes mellan den 20 och 29 maj.