Äntligen weekend!
Maximera redan nu sommarkänslan genom att unna dig en försvarlig bit (så stor som du kan ta utan att skämmas alltför mycket) rabarberpaj.
Det sägs att rabarbern är som bäst när syrenen blommar. Och nog blommar syrenen nu! Åh, vilken nästintill berusande, ljuvlig doft, som får en att återuppleva barndomens skolavslutningar, då allt det härliga låg framför en, det till synes oändliga sommarlovet med mumsande på rinnande mjukglass i solsken, och badande på långgrunda sandstränder.
Rabarberpaj har även kraften att få oss att ge oss ut på en retrospektiv resa. Rutig duk som fladdrar lojt i bersån. De sista, små smulorna, som man fångar upp genom att först fukta fingertoppen på tungan. Mormor eller farmor, som häller upp slånbärssaft från egen skörd. Rabarberväxten, som är en grönsak, men oftast behandlas som en frukt, kommer från början från Ryssland, Mongoliet och norra Kina, där den har odlats i mer än 5 000 år, och använts som medicinalväxt. Under antiken nådde ryktet om rabarbers helande effekt Grekland och Rom, och man började importera roten. På 1200-talet kunde en från Mongoliet och Kina hemvändande Marco Polo, avge vittnesbörd om att han hade sett rabarbern växa. Först på 1600-talet introducerades rabarbern i Sverige.