loadingRabarber innehåller oxalsyra, som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer som vet med sig att de har anlag för njursten, och småbarn, bör inte äta rabarber. Vilket ju innebär att det blir mer över till oss andra … Foto: Shutterstock
Rabarber innehåller oxalsyra, som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer som vet med sig att de har anlag för njursten, och småbarn, bör inte äta rabarber. Vilket ju innebär att det blir mer över till oss andra … Foto: Shutterstock
Weekend Nr 23 vecka 23 2024

Lägg i helgen rabarber på – rabarber!

Redaktionen

Äntligen weekend!

Maximera redan nu sommarkänslan genom att unna dig en försvarlig bit (så stor som du kan ta utan att skämmas alltför mycket) rabarberpaj.

Det sägs att rabarbern är som bäst när syrenen blommar. Och nog blommar syrenen nu! Åh, vilken nästintill berusande, ljuvlig doft, som får en att återuppleva barndomens skolavslutningar, då allt det härliga låg framför en, det till synes oändliga sommarlovet med mumsande på rinnande mjukglass i solsken, och badande på långgrunda sandstränder.

Rabarberpaj har även kraften att få oss att ge oss ut på en retrospektiv resa. Rutig duk som fladdrar lojt i bersån. De sista, små smulorna, som man fångar upp genom att först fukta fingertoppen på tungan. Mormor eller farmor, som häller upp slånbärssaft från egen skörd. Rabarberväxten, som är en grönsak, men oftast behandlas som en frukt, kommer från början från Ryssland, Mongoliet och norra Kina, där den har odlats i mer än 5 000 år, och använts som medicinalväxt. Under antiken nådde ryktet om rabarbers helande effekt Grekland och Rom, och man började importera roten. På 1200-talet kunde en från Mongoliet och Kina hemvändande Marco Polo, avge vittnesbörd om att han hade sett rabarbern växa. Först på 1600-talet introducerades rabarbern i Sverige.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingRabarber innehåller oxalsyra, som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer som vet med sig att de har anlag för njursten, och småbarn, bör inte äta rabarber. Vilket ju innebär att det blir mer över till oss andra … Foto: Shutterstock
Rabarber innehåller oxalsyra, som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer som vet med sig att de har anlag för njursten, och småbarn, bör inte äta rabarber. Vilket ju innebär att det blir mer över till oss andra … Foto: Shutterstock
Weekend Nr 23 vecka 23 2024

Lägg i helgen rabarber på – rabarber!

Redaktionen

Äntligen weekend!

Maximera redan nu sommarkänslan genom att unna dig en försvarlig bit (så stor som du kan ta utan att skämmas alltför mycket) rabarberpaj.

Det sägs att rabarbern är som bäst när syrenen blommar. Och nog blommar syrenen nu! Åh, vilken nästintill berusande, ljuvlig doft, som får en att återuppleva barndomens skolavslutningar, då allt det härliga låg framför en, det till synes oändliga sommarlovet med mumsande på rinnande mjukglass i solsken, och badande på långgrunda sandstränder.

Rabarberpaj har även kraften att få oss att ge oss ut på en retrospektiv resa. Rutig duk som fladdrar lojt i bersån. De sista, små smulorna, som man fångar upp genom att först fukta fingertoppen på tungan. Mormor eller farmor, som häller upp slånbärssaft från egen skörd. Rabarberväxten, som är en grönsak, men oftast behandlas som en frukt, kommer från början från Ryssland, Mongoliet och norra Kina, där den har odlats i mer än 5 000 år, och använts som medicinalväxt. Under antiken nådde ryktet om rabarbers helande effekt Grekland och Rom, och man började importera roten. På 1200-talet kunde en från Mongoliet och Kina hemvändande Marco Polo, avge vittnesbörd om att han hade sett rabarbern växa. Först på 1600-talet introducerades rabarbern i Sverige.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025