Styret i staden Neviano på Italiens klack har upplösts. Orsaken är att den lokala maffian har kunnat påverka myndigheterna och tillskansa sig makt. I regionen Apulien går kvinnor i bräschen för att stoppa maffians framfart, med fara för sina egna liv.
Natten till den 1 februari lämnades ett blodigt gethuvud, genomborrat av en slaktkniv, vid domaren Francesca Marianos hem med en lapp med texten "så här". Hon hade redan mottagit hot, bland annat lappar skrivna i blod, efter att ha utfärdat en arresteringsorder för 22 medlemmar av den lokala maffian Sacra Corona Unita i södra Apulien.
Francesca Mariano är inte den enda kvinnan i regionen som utmanar maffians maktstrukturer. De är många som griper och lagför maffiamedlemmar, konfiskerar tillgångar, avslöjar brott och arbetar för att förändra lokala attityder.
– Jag tror inte på någon som säger att de inte är rädda. Det är inte sant, säger den grävande journalisten och journalistikprofessorn Marilù Mastrogiovanni som har publicerat artiklar om maffiainfiltration.
– Mod är att gå framåt trots rädslan.
Utpressning
Ofta väljer maffiaorganisationer att skaffa sig inflytande inom verksamhetsområden som är särskilt sårbara för korruption. Till exempel kan det handla om vem som får stora allmänna bygguppdrag eller vem som ska sköta sophantering och parkeringsplatser.
Droghandel är maffians huvudverksamhet, säger Carla Durante vid polisen i Nevianos grannstad Lecce.
– Det åtföljs alltid av utpressning, ocker. Och nu, precis som i hela landet, har vi infiltration i den offentliga förvaltningen.
Den fjärde maffian
G7-toppmötet i juni hölls i just Apulien, som med sina olivlundar och spektakulära kustlinjer ligger på plats fyra bland italienska regioner när det gäller antalet lokala förvaltningar som har upplösts på grund av maffiainfiltration.
Lokala Sacra Corona Unita brukar också kallas den fjärde maffian i Italien, efter de tre största maffiagrupperna ‘Ndrangheta i Kalabrien, Camorra i Kampanien och Cosa Nostra i Sicilien. Men den har blivit lika effektiv som de andra när det handlar om att skaffa sig inflytande i lokalsamhället och att nå acceptans i samhället.
– Och så länge det finns denna konsensus, så länge inte alla väljer rätt sida och någon inte är villig att kavla upp ärmarna och hjälpa till kommer dessa platser alltid att vara i fara, säger aktivisten Sabrina Matrangola vid nätverket Libera som arbetar mot maffiaorganisationer och korruption.