Ett gendarmeri borde instiftas mot upplopp. Det anser Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen tryggare Sverige, som i DN Debatt ger tre förslag på hur Sverige ska bli en tryggare plats.
Den senaste tidens våldsvåg och gängkriminalitet är ytterst självförvållad, menar Magnus Lindgren i en debattartikel i Dagens Nyheter.
"Tyvärr finns det i den kriminalpolitik som förts, oavsett regering, en tendens att undvika komplexitet", skriver han.
Dagens lagstiftning är omodern och svensk kriminalpolitik präglas av 1970-talets ideal. Att en rad viktiga verktyg för polis och åklagare producerats de senaste åren hjälper inte eftersom "fabriken där de nya verktygen ska användas är omodern och har en förlegad organisation", skriver Lindgren.
Han vill se tre åtgärder för att få Sverige på rätt spår, där en förbättring av regeringens ledning och styrning av brottsbekämpningen ligger på första plats.
Lindgren vill också att en kommunal polis som kan bygga tillit och legitimitet i lokalsamhället inrättas, samt att ingripandeverksamheten ska stärkas genom bildandet av ett gendarmeri som kan sättas in vid upplopp och större händelser.
Som en tredje punkt uppmanar Lindgren till en utveckling av kommunernas säkerhetsorganisation, inklusive en professionalisering av det brottsförebyggande arbetet och stödet till de som drabbas av brott.