Efter månader av överväganden kommer i dag Gällivare tingsrätts dom i en för många viktig fråga: Vilka ska bestämma om jakten och fisket i fjällområdena?
Parterna i målet är Girjas sameby och staten, och frågan är alltså vem av dem som har rätt att förvalta jakten och fisket ovan odlingsgränsen. Frågan aktualiserades 1993, då ett förändrat statligt regelverk krympte samernas inflytande och gav allmänheten utökade möjligheter till jakt på ripa och annat småvilt sant fiske ovan denna gräns.
FAKTA: Mer om fallet |
Odlingsgränsen: Den nordsydliga administrativa gränsen i Lappland, mellan fjälltrakter och odlingsbara marker. Stakades ut 1873, som en gräns mellan nybyggarland och renskötarland. Har betydelse för renskötseln och jakt- och fiskerättigheter.
Stämningen: Girjas sameby, med Svenska samernas riksförbund bakom sig, yrkar i första hand på ensam förfoganderätt till jakt och fiske inom samebyns område. I andra hand på att staten gemensamt med samebyn ska ha förfoganderätt över jakten och fisket. Tidsåtgången: Stämningen lämnades in i maj 2009. Rättegången hölls i somras, sex år senare. Dom i dag, efter att den skjutits upp två gånger. Staten: Representeras av Justitiekanslern. Samebyn: Girjas är en fjällsameby i Gällivare kommun. Har 32 registrerade renskötselföretag. Källor: NE, stämningsansökan från Girjas sameby, Sametinget |
Samiska företrädare protesterade och hävdade att den känsliga renskötseln drabbades. År 2009 stämde Svenska samernas riksförbund (SSR) tillsammans med Girjas sambey, i Gällivare kommun, staten för att få frågan prövad.
Klassisk konflikt
I juni i fjol hölls förhandlingarna i Gällivare tingsrätt och i dag kommer alltså domen.
– Fallet innehåller många viktiga principiella ingredienser, som tolkningen av historiska förhållanden och synen på hur staten behandlar en minoritetsgrupp, säger advokat Peter Danowsky, som företräder Girjas sameby.
I ett bredare perspektiv handlar fallet om balansen mellan enskildas och statens intressen:
– Det är en klassisk konflikt mellan statens överhöghet och enskildas rätt att bestämma på samma sätt som tidigare, säger Peter Danowsky.
Urminnes hävd
Girjas sameby har i stämningen hävdat sin rätt att ansvara för jakten och fisket utifrån urminnes hävd. Staten, företrädd av justitiekanslern, har hävdat att det är en markägarfråga: Staten äger marken och bör förvalta den.
Statens argumentering i rätten väckte för övrigt starka känslor bland både samer som forskare.
Historieskrivningen och benämningen ”lapp” kritiserades unisont av 59 forskare i en debattartikel i somras.
Frågan är alltså laddad, och den är långt ifrån avgjord. Oavsett hur domen faller lär fallet gå vidare till högre instans.
Grött,