LKAB har under några år hållit hög svansföring rörande produktion av ”grönt” stål med hjälp av vätgas. Dessa planer har ifrågasatts av flera skäl, där det extrema behovet av el varit ett av de viktigaste. Nu har LKAB beslutat att ta ner ambitionerna, för att kunna fokusera på sina starkaste områden. Detta tyder på gott omdöme i företagsledningen.
Den grekiske historieskrivaren Plinius den äldre, kanske mest känd för att han omkom då han skildrade Vesuvius utbrott år 79, berättade även om den grekiske målaren Apelles, vilken levde tre århundraden tidigare. En skomakare hade synpunkter på en sko som Apelles hade målat. Apelles tog till sig av synpunkten eftersom en skomakare rimligtvis hade kompetens i frågan, och ändrade skon på tavlan. Då drabbades skomakaren av övermod och började framföra synpunkter även på hur Apelles avbildat benet som skon satt på. Då lär Apelles ha utbrustit ”skomakare, bliv vid din läst!” Han ansåg att skomakaren inte hade expertkompetens inom avbildning av ben, och därför borde hålla sig till det han faktiskt var kunnig nog att ha synpunkter på. Detta talesätt blev senare bevingat, och en hel del problem i världen kan nog ha gått att hantera bättre om olika aktörer hade följt Apelles råd. Inom energiområdet torde detta definitivt vara fallet.
Det statliga gruvbolaget LKAB har med sina samarbetsföretag SSAB och Vattenfall under ett antal år haft ambitioner att tillverka stål med nya metoder, under det gemensamma namnet HYBRIT. Den underliggande ambitionen har varit att producera stål utan omfattande utsläpp av koldioxid. Tanken har varit att vätgas ska användas för att ta bort syre ur järnmalmen för att få rent järn för vidare behandling till stål. Vätgas finns inte i fritt tillstånd i naturen, utan avses att tillverkas genom elektrolys. Det är en process där man delar vatten i vätgas och syrgas med hjälp av elektricitet. Processen är extremt energikrävande; HYBRIT-konsortiets planerade industrianläggningar var tänkta att använda nästan lika mycket el som hela Finland använder i dag.