Riksbanken håller fast vid minusräntan ännu längre. Inflationen står och stampar, och nu väntas styrräntan ligga kvar på -0,5 procent till början av 2018. Riksbankschef Stefan Ingves beskriver läget som en huvudvärk och efterlyser ett skuldkvotstak.
– För Sveriges del handlar det framför allt om hushållens höga och ökande skulder. Det innebär en risk för den svenska samhällsekonomin och vi bedömer att skulderna fortsätter växa, förklarade han på torsdagens presskonferens.
Ingves betecknade läget som en tilltagande huvudvärk och bekymmer och efterlyste återigen politiska åtgärder.
– Ett exempel på en åtgärd som redan borde ha vidtagits är ett skuldkvotstak och det är angeläget att man ser över ränteavdragen så det blir dyrare att låna för alla.
– För att sätta ränteavdragen i perspektiv så motsvarar ett borttagande helt och hållet vid nuvarande räntenivå ungefär två räntehöjningar. Det är ett unikt tillfälle att ändra ränteavdraget i dagsläget, förklarade riksbankschefen.
Stefan Ingves fick frågan om det inte är dags att omvärdera åtgärderna med negativa räntor och stora stödköp när inflationen ändå inte går upp.
– Det svåra är att få upp inflationen under ordnade former. Det är väl känt att man kan förstora penningvärdet och där ska vi inte hamna, svarade Ingves.
Banken räknar med att inflationstakten nästa år kommer att ligga på 1,4 procent, en nedjustering från 1,8 i tidigare prognos. 2018 kommer inflationen att vara 2,2 procent (2,6).
(TT)
Riksbanken: Minusränta ännu längre
Rekordlåg styrränta sedan februari |
Riksbanken sänkte styrräntan till rekordlåga minus 0,50 procent i februari och har med sitt stödköpsprogram snart köpt upp 40 procent av den utestående stocken av svenska statsobligationer. Den historiskt expansiva penningpolitiken, som syftar till att få upp inflationen till målet på 2 procent, har kritiserats av många bedömare. En del befarar att Riksbankens penningpolitik bidrar till att blåsa upp en bolånebubbla, som kan skapa en allvarlig kris om den spricker. |