Indien har lyckats koppla ihop två satelliter som kretsar i omloppsbana runt jorden. "Ett markant ett steg för Indiens ambitiösa rymdprogram", skriver premiärminister Narendra Modi på X.
Med bedriften, som kommer efter två uppskjutna försök, ansluter sig Indien till en liten skara länder som tidigare genomfört en liknande dockning – USA, Sovjetunionen/Ryssland och Kina.
De två indiska satelliterna sköts upp i december och lades då i något olika omloppsbanor. På torsdagen styrdes de från jorden tillsammans, i vad den indiska rymdstyrelsen ISRO kallar precisionsinsats.
"Ett historiskt ögonblick", skriver ISRO på X och uppger att de två satelliterna nu kontrolleras som en enda enhet.
Premiärminister Narendra Modi gratulerade de indiska forskare som arbetat på projektet. "Ett markant ett steg för Indiens ambitiösa rymdprogram", skriver han.
För två år sedan sade Modi att Indien ska ha en rymdstation senast år 2035 och landa en astronaut på månen senast 2040.
Indien startade sitt rymdprogram på 1960-talet och har skjutit upp många satelliter, både egna och åt andra länder.
År 2014 lyckades landet lägga en rymdsond i omloppsbana runt Mars och i augusti 2023 landade Indien månsonden Vikram vid månens sydpol. Det var första gången människan klarade av en mjuklandning i det området av vår närmaste grannhimlakropp.
Och bara veckor efter månlandningen satsade Indien ännu högre: Sonden Aditya L1 skickades då iväg för att studera solen.
Expeditionerna beskrevs som lågprissatsningar i jämförelse med vad inte minst USA har lagt på sitt rymdprogram.