Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, lät nyligen höra att de värderingar som en gång var självklara för liberaler nu är hotade. Han påstod i Expressen att de liberala värderingar som många av oss tar som självklara är under press, att det pågår en värderingskamp, och detta till följd av bland annat en internationell extremhöger och en extremislam. En öppen diskussion om värderingar bör välkomnas, bland annat för att de är viktiga utifrån ett totalförsvarsperspektiv.
Pehrson menar att det historiskt sett inte räckt med formella rättigheter när det gäller liberala framgångssagor som kvinnlig rösträtt och aborträttsaktivism. Han argumenterade även för att staten inte kan vara neutral inför människors livsval och värderingar, ”att alla har ett ansvar ... för att stå upp för liberala och demokratiska värderingar”, ja, även staten.
Frågan är inte ny. För 80 år sedan varnade filosofen Karl Popper för farorna med att tolerera intolerans. Han menade att ett öppet samhälle måste sätta gränser för vad som är acceptabelt. Han förespråkade en toleransgräns; att vi bör tillåta intoleranta utsagor så länge de går att hålla i schack genom allmän debatt, men lade till reservationen att våld och tvång kunde vara motiverat om de intoleranta vägrade att delta i en debatt.