De flesta av oss har träffat personer med narcissistiska drag, men inte alla egocentriker lider av narcissistisk personlighetsstörning. En person som är patologisk narcissist kan ställa till med stor oreda på arbetsplatsen, både som chef och som arbetskollega.
Den narcissistiska kollegan
– En narcissistisk kollega konkurrerar ofta med chefen om ledarskapet eftersom de utgår från att de vet mycket bättre. Även om de förstår att chefen är chef så upplever de ändå sig själva som överlägsna, säger Stefan Sandström, författare och legitimerad psykolog sedan 30 år tillbaka.
Narcissistiska kollegor har en tendens att gå utanför sina befogenheter. De kan till exempel beställa saker de inte får eller har rätt att beställa eller ta andra initiativ som ligger utanför ramen för deras arbetsuppgifter. Om chefen är svag i sitt ledarskap kan narcissisten i värsta fall ta över, vilket kan vara förödande för verksamheten.
– De privata företagen har ofta större motståndskraft mot sådana här situationer, eftersom de helt enkelt sparkar sådana personer. Chefer inom offentlig verksamhet är ofta mer toleranta och inte lika snabba med att sparka folk vilket ibland leder till problem, menar Sandström.
Sandström har konsulterats i processer där arbetsplatser behövt hantera narcissistiska medarbetare och har ofta märkt att chefer i offentliga verksamheter upplever att de inte kan eller får sparka folk. Men det är oftast enda utvägen, menar han.
Drag som kan utmärka den narcissistiska kollegan:
1. Konkurrerar med chefen kring ledarskapet
2. Håller sig inte till reglerna
3. Gör saker som faller utanför ramen för det de ska göra
4. Följer inte tillsägelser
5. Spelar chef och beordrar sina kollegor
6. Duktig på att övertyga, men sämre på att leverera och prestera
7. Tar åt sig äran för saker han eller hon inte gjort
8. Pratar bara om sig själv, avbryter ofta andra
Den narcissistiske chefen
En patologiskt narcissistisk chef är både okänslig och inbilsk. I värsta fall även hänsynslös och utnyttjande. Medan vissa chefer kan uppvisa narcissistiska drag då och då, särskilt under stressande och påfrestande situationer, så domineras den patologiskt narcissistiske chefen av onormala långtidsbeteenden oavsett yttre omständigheter.
– Många tror att det är möjligt att hantera en chef, särskilt inom offentliga verksamheter. Medarbetarna kan ofta ha en uppfattning att arbetslivet generellt är en demokratisk process som bygger på majoritetsbeslut. Men det är det ju inte alls. Det är en odemokratisk process som bygger på chefens beslut. Däremot kan man hantera sig själv i förhållande till chefen. Men det bästa är att helt enkelt jobba någon annanstans, menar Sandström.
Den som av olika anledningar ändå måste stanna på arbetsplatsen bör, enligt Sandström, se till att ha tydliga avtal och kontrakt. Gällande projekt ska ha tydliga beskrivningar som man kan gå tillbaka och hänvisa till. Man bör också vara fackligt ansluten och det kan vara bra att studera lagen om kränkande särbehandling. Man kan med fördel även studera härskartekniker och hur man förhåller sig till dem.
Drag som kan utmärka den narcissistiske chefen:
1. Överdriver sin egen betydelse
2. Kränker och trycker ner
3. Oförmögen att sätta sig in i andras känslor, likgiltig inför att andra mår dåligt eller drabbats av personliga svårigheter
4. Behandlar medarbetarna som redskap i syfte att förverkliga sig själv
5. Påminner andra överdrivet ofta om sin betydelse och förträfflighet
6. Tenderar att snåla med beröm och positiv feedback
7. Lägger skulden för sina misslyckanden på andra
8. Favoriserar de medarbetare som hyllar chefen
– De här personerna är både kränkande mot andra och själva mycket lättkränkta, säger Sandström. Man ska aldrig gå ut aggressivt mot sin chef om man inte är beredd att byta arbetsplats. Narcissister behöver behandling, de kan egentligen inte vara på en arbetsplats. Det är ingen enkel behandling, ofta tar det tid. Det är en svår störning eftersom narcissism påverkar hela personligheten.
