loading
Weekend Nr 25 vecka 25 2024

Gubbvarning!

Redaktionen

Jordgubbar är nästintill obligatoriskt för ett lyckat midsommarfirande. Och svenska ska de förstås vara. Fast jordgubben var från början ett smultron, och även om vi kallar den för ett bär, så är den en frukt. Frukta inte, vi ska reda ut det hela!

Den så söta och väldoftande jordgubben (Fragaria x ananassa) är alltså inte ett bär, utan en så kallad skenfrukt. När den introducerades i Sverige kallades den för ananassmultron på grund av dess latinska namn. Dagens jordgubbe är en hybrid som togs fram i Bretagne i Frankrike på 1740-talet. Man korsade scharlakanssmultron från östra Nordamerika med jättesmultron från Chile och Argentina. Jättesmultronet upptäcktes av den franske ingenjören och upptäcktsresanden Amédée-François Frézier (1682–1773). Han informerade Ludvig XIV om sin upptäckt: ”De odlar stora fält av jordgubbar som är främmande våra. Den har rundare blad, bättre fruktkött och starka utlöpare (sidoskott). Dess frukt är vanligtvis stor som en valnöt och ibland som ett mindre ägg. Den har en vit-röd färg och är inte riktigt lika delikat som vårt smultron.”

Jordgubbar är fulladdade med C-vitamin och mycket nyttiga på flera sätt. Bland annat stärker de immunförsvaret, sänker kolesterolvärdet och har en hög halt av nyttiga antioxidanter. Och så doftar de sommar, sommar, sommar … Foto: Jerker Andersson/Imagebank.Sweden.se

Från Chile tog Frézier med sig smultronplantor som han gav till hovets trädgårdsmästare. Smultronen var stora som små ägg och inte alls särskilt välsmakande. Trädgårdsmästarna sände plantorna till Bretagne, där de korsades med scharlakanssmultron. Voilà! Föregångaren till vår svenska midsommarfavorit var född. Sverige är helt och hållet självförsörjande under jordgubbssäsongen. Totalt skördas cirka 16 800 000 kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka tre till fyra liter svenska jordgubbar per person och år. Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, förklarar i en intervju med SVT Skåne att jordgubbarnas smak faktiskt har föga med just smaken att göra, utan beror på jordgubbens doft.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Weekend Nr 25 vecka 25 2024

Gubbvarning!

Redaktionen

Jordgubbar är nästintill obligatoriskt för ett lyckat midsommarfirande. Och svenska ska de förstås vara. Fast jordgubben var från början ett smultron, och även om vi kallar den för ett bär, så är den en frukt. Frukta inte, vi ska reda ut det hela!

Den så söta och väldoftande jordgubben (Fragaria x ananassa) är alltså inte ett bär, utan en så kallad skenfrukt. När den introducerades i Sverige kallades den för ananassmultron på grund av dess latinska namn. Dagens jordgubbe är en hybrid som togs fram i Bretagne i Frankrike på 1740-talet. Man korsade scharlakanssmultron från östra Nordamerika med jättesmultron från Chile och Argentina. Jättesmultronet upptäcktes av den franske ingenjören och upptäcktsresanden Amédée-François Frézier (1682–1773). Han informerade Ludvig XIV om sin upptäckt: ”De odlar stora fält av jordgubbar som är främmande våra. Den har rundare blad, bättre fruktkött och starka utlöpare (sidoskott). Dess frukt är vanligtvis stor som en valnöt och ibland som ett mindre ägg. Den har en vit-röd färg och är inte riktigt lika delikat som vårt smultron.”

Jordgubbar är fulladdade med C-vitamin och mycket nyttiga på flera sätt. Bland annat stärker de immunförsvaret, sänker kolesterolvärdet och har en hög halt av nyttiga antioxidanter. Och så doftar de sommar, sommar, sommar … Foto: Jerker Andersson/Imagebank.Sweden.se

Från Chile tog Frézier med sig smultronplantor som han gav till hovets trädgårdsmästare. Smultronen var stora som små ägg och inte alls särskilt välsmakande. Trädgårdsmästarna sände plantorna till Bretagne, där de korsades med scharlakanssmultron. Voilà! Föregångaren till vår svenska midsommarfavorit var född. Sverige är helt och hållet självförsörjande under jordgubbssäsongen. Totalt skördas cirka 16 800 000 kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka tre till fyra liter svenska jordgubbar per person och år. Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, förklarar i en intervju med SVT Skåne att jordgubbarnas smak faktiskt har föga med just smaken att göra, utan beror på jordgubbens doft.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025