Varje SHL-match omsätter tio miljoner kronor på den globala spelmarknaden och kan vara en måltavla för matchfixning. Nu utbildas ligans domare i problemet.
– Utbildning, kunskap och diskussion är lösningen på alla sådana här typer av problem, säger SHL-domaren Marcus Linde.
Matchfixning är ett växande problem i idrotten. De flesta spelen kommer från den illegala spelmarknaden i Asien, och är ett sätt för organiserade nätverk att finansiera sina brott.
Svenska Spel jobbar aktivt med att övervaka alla sina spel för att kunna upptäcka avvikelser som kan tyda på matchfixning.
– Ser vi något avvikande i ett spel stoppar vi det direkt och utreder, säger Andreas Arver, Integrity Officer på Svenska Spel.
Påverka matcher
För att öka kunskapen och förebygga matchfixning utbildar Svenska Spel spelare och domare i SHL i ämnet.
SHL omsätter omkring tio miljoner kronor per match på den globala spelmarknaden och är på så sätt, likt andra stora ligor, en måltavla för organiserade nätverk.
Under utbildningen förklarar Arver att matchfixning oftast kommer till genom att en aktiv i beroendeställning kontaktas med uppmaningen att påverka matcher. Det kan handla om hot, utpressning eller mutor med uppmaningen att påverka matcher.
– Det kan handla om domare, spelare eller ledare runt matcher. Alla som rör sig nära idrotten kan utsättas. Oftast får man en uppmaning om att bara göra något litet i matchen, kanske ta en varning eller så, förklarar Andreas Arver.
Åtta fall i Sverige
Matchfixning drivs i stor utsträckning av fotboll, men är även utbrett inom basket, bordtennis och e-sport.
Förra året fanns åtta konstaterade fall av matchfixning i Sverige. Det här året är siffran halverad.
Svensk ishockey har ännu inte haft något konstaterat fall av matchfixning.
– Vi vill att det ska fortsätta så framåt. Målsättningen är en nollvision. Därför är utbildning och att öka kunskapen grundpelaren. Det är otroligt viktigt att man som aktiv vet hur det kan påverka en och vilka konsekvenser matchfixning kan få, säger Arver.
Marcus Linde var en av SHL-domarna som var med under Svenska Spels utbildning.
– Oavsett vad man har för roll inom idrotten så är det bra att ha kunskap kring det här. Att kunna identifiera sin omgivning, om en kollega skulle uppvisa tecken på att vara utsatt kan man då finnas där för att hjälpa till och larma. Jag tror att utbildning, kunskap och diskussion är lösningen på alla sådana här typer av problem.