Personer som får utvisningsbeslut ska inte kunna stanna i Sverige och söka asyl på nytt, enligt regeringen. Istället måste de lämna landet – och en ny ansökan ska inte kunna skickas in förrän efter fem år.
Tidöpartierna är överens om lagförslaget som presenteras på en pressträff.
Bakgrunden är att det i dag är många som trots avslag på asylansökan håller sig undan myndigheterna och stannar kvar i Sverige. Efter fyra år kan de då ansöka om asyl på nytt, vilket en relativt stor andel också gör, enligt regeringen.
Nu föreslås att preskriptionstiden förlängs till fem år. Dessutom måste personen lämna landet för att tiden ska börja räknas.
– Det kommer alltså inte längre att finnas några incitament för att stanna kvar illegalt i Sverige, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.
"Tydlig signal"
Enligt migrationsminister Johan Forssell (M) kommer förslagen att innebära "betydligt" bättre möjligheter att bekämpa skuggsamhället.
– Vi vill sända en väldigt tydlig signal. Tiden när man kunde ansöka om asyl, få nej, ändå stanna kvar för att lämna in en ny ansökan – den tiden är över. Det ska löna sig att göra rätt och det ska inte löna sig att göra fel helt enkelt, säger Forssell.
Han framhåller att polisen och Migrationsverket i dag har ungefär 20 000 öppna återvändandeärenden som inte har preskriberats.
– Så det berör ju direkt 20 000 av de här ärendena, säger Forssell.
Regeringen och SD vill därtill avskaffa det så kallade spårbytet, alltså möjligheten att vid avslag på asylansökan istället söka arbetstillstånd. Många som ansöker om spårbyte kommer enligt regeringen från säkra ursprungsländer och har oftast inte rätt till asyl.
– Detta tyder på att asylsystemet utnyttjas av människor som vill ha tillgång till den svenska arbetsmarknaden, säger Patrik Karlson (L).
Träda i kraft i vår
Regeringen föreslår också också ändrade regler för återreseförbud. Vanligen får personer med avslag en viss tid på sig att lämna landet frivilligt. Om de inte gör det kan de få beslut om återreseförbud, i dag upp till ett år. Det vill regeringen ändra till upp till fem år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april nästa år.