För att stärka säkerheten i skolan ska polis och socialtjänst få dela information om elever som är kriminella eller riskerar att bli det, enligt en ny utredning.
Utredningen ger en rad förslag på hur sekretesshinder kan rivas mellan skolor och myndigheter, men även skolor emellan, för att motverka brott. Detta för att hindra att barn eller tonåringar som själva misstänks för brott, eller vars familj har kopplingar till gängkriminalitet, inte placeras i en klass med barn från ett rivaliserande gäng till exempel.
– Jag vet att det är viktigt för rektorer att känna till om en elev exempelvis är kriminell, för då kan man lättare hjälpa till, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Information ska också kunna delas om unga som behöver stöd för att de riskerar att dras in i kriminalitet eller själva kan utsättas för brott. Även socialtjänsten och Sis-hem kommer att kunna få mer information om förslagen genomförs.
En risk med förslagen är att framförallt barns och ungas integritet skadas, enligt regeringens utredare Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.
– Det är ett bekymmer som vi är väl medvetna om, säger Trolle.
– Men vi bedömer, med tanke på utvecklingen och hur samhället ser ut, att de här inskränkningarna och möjligheterna till informationsdelning är proportionerliga, säger Trolle.