Försiktigheten dominerade när EU och Israel möttes på utrikesministernivå i Bryssel. Kritiken hörs – men framför allt på utsidan.
På presskonferensen efter måndagens möte mellan EU-ländernas utrikesministrar och Israels Gideon Saar hölls en tydligt neutral och diplomatisk ton.
– Alla parter måste respektera villkoren i vapenvilan. Palestinier måste kunna leva i Gaza, men Gaza får aldrig mer bli ett terroristfäste, sade EU:s utrikeschef Kaja Kallas, och konstaterade att läget på Västbanken väcker oro inom EU.
– Jag hörde oron från vissa medlemsländer och jag förklarade att vad vi än gör där så är det för att skydda oss själva, svarade Saar.
Olika syn
Relationen är komplicerad. Även om EU som helhet står fortsatt starkt bakom en tvåstatslösning finns stora skillnader mellan olika medlemsländers syn på Israel och konflikten. Tjeckien och Ungern tillhör de mest Israel-vänliga, medan exempelvis Spanien och Irland ingår bland de kritiska.
Även Irlands utrikesminister Simon Harris valde dock en försiktig linje på måndagen.
– Viktigast i dag är att den bräckliga vapenvilan håller, att se till att humanitär hjälp flödar in och att (FN:s Palestinaorgan) Unrwa fortfarande kan vara på plats och fungera, sade Harris på väg in till mötet.
Kritik utifrån
De mest kritiska orden hördes i stället från utsidan med krav på EU-fördömande av Israel från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
"Allt kan inte vara 'som vanligt' med en regering som är ansvarig för brott mot mänskligheten, inklusive apartheid och folkmordshandlingar", skrev biträdande HRW-chefen Claudio Francavilla i ett pressmeddelande.