Den brittiska politiken har de senaste åren kantats av öppna konflikter och turbulens. Samtidigt har många britter kämpat med att få ihop ekonomin. Nu hoppas många på ett mindre stökigt styre, vilket ser ut att ge Labour fördel i valet.
Britternas förtroende för det styrande konservativa Torypartiet – som har haft fyra premiärministrar på bara några få år – har dalat. Efter 14 år av konservativt styre har nu oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, i stället fått ett försprång i mätningarna.
Labourledaren Keir Starmer har beskrivits som korrekt, tråkig och förutsägbar, egenskaper som faktiskt inte anses vara negativa för honom och för partiet inför torsdagens val. Starmer har i stället seglat upp som favorit till premiärministerposten eftersom stabilitet nu ses som en fördel som kan ta honom hela vägen till Downing Street.
Hög inflation
Under de senaste åren med hög inflation har det blivit svårt att klara privatekonomin för många britter. Det märks bland annat i opinionsmätningar inför valet, där frågan om levnadskostnader av många väljare anges som den allra viktigaste valfrågan, framför allt bland dem som planerar att rösta på Labour.
Om Starmer får styra landet lovar han bland annat att få ordning på både företagens och arbetarnas ekonomi, minska väntetiderna inom vården och få grepp om invandringen – men inte fortsätta på den sittande regeringens inslagna väg för att skicka asylsökande till Rwanda.
Väljare över 65
Sittande konservative premiärministern Rishi Sunak har riktat in sig på väljare över 65 år i sin valkampanj, bland annat genom att lova en höjning av den statliga pensionen. Dessutom har han presenterat planer på att alla 18-åringar ska göra ett års civil eller militär nationell tjänstgöring. Den idén är enligt opinionsmätningar inte populär bland unga, men har stöd bland äldre väljare.
Sunaks konservativa Toryparti har också behövt hantera utmaningen i att få väljarkåren att inte lägga sina röster på populistpartiet Reformpartiet. Partiledaren Nigel Farage, som tidigare meddelat att han inte skulle ställa upp i torsdagens val, gjorde i början av juni en helomvändning och meddelade att han ställer upp trots allt och återgår till att leda partiet.
Enligt opinionsundersökningar från den 1 juli får Farages Reformparti 13–19 procent av rösterna, Sunaks konservativa parti 15–25 procent, medan Starmers Labour får 35–45 procent.