Finansinspektionen ska få större möjligheter att agera snabbt vid risker för samhällsekonomin, bland annat när det gäller hushållens skulder. Det följer av en överenskommelse mellan regeringen, Vänsterpartiet och de borgerliga partierna.
Förslaget grundar sig i att det förra året uppstod oklarheter om Finansinspektionen (FI) kunde införa amorteringskrav för bolån. Nu ska det vara klart för alla vad inspektionen kan och inte kan göra på egen hand.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att FI ska ha frihet att lägga olika förslag för att bromsa hushållens belåning om det anses nödvändigt. Några förslag har redan varit på tapeten.
– Det finns diskussioner om till exempel hur stora risker man ska medge i hushållens ekonomi. Det kan gälla bland annat inkomst i relation till lånens storlek och hur stort lånet får vara i förhållande till fastighetens värde. Den typen av åtgärder kan komma i fråga, säger han till TT.
Sverige utmärkte sig
Enligt Bolund har amorteringskravet, när det väl infördes efter en lång omväg genom regeringen och riksdagen, påverkat hushållens belåning.
Men det är för tidigt att säga hur mycket.
– Sverige stack ut genom att ha en stor andel amorteringsfria lån, nu är vi tillbaka på en mer normal nivå.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson understryker att överenskommelsen om FI:s möjligheter inte innebär några fotbyten i olika sakfrågor.
– Det här är en ordningsfråga, inte innehållsfråga. Detta betyder till exempel inte något ställningstagande för eller emot i sakfrågor som skuldkvotstak eller andra frågor. Det handlar bara om hur man ska pröva frågor som kan bli aktuella.
Avstämning med regeringen
Om det handlar om större, mer kraftiga åtgärder ska myndigheten först fråga regeringen och regeringen bör stämma av med partier i riksdagen så att det finns en bred politisk uppbackning, enligt Kristersson. Det behövs när åtgärder läggs som påverkar den enskildes ekonomi.
Swedbanks chefsekonom Anna Breman tycker att det är bra att Finansinspektionen får ett tydligare mandat.
– Det är bra med tydlighet efter de många turerna om vem som hade rätt att lägga fram förslaget när Finansinspektionen försökte införa amorteringskravet, säger hon till TT.
– Att regeringen måste ge sitt godkännande är en rimlig avvägning eftersom det kan handla om omfattande åtgärder som påverkar hushållen i stor utsträckning, fortsätter hon.
(TT)