"Den sista resan" är inte riktigt över än för Filip och Fredrik. Nästa hållplats: Guldbaggegalan i januari. Men flest vinstchanser har "Hypnosen" och "Den svenska torpeden".
Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film är nominerad till fyra Guldbaggar, däribland för bästa film och regi.
Dokumentären, som följer Filip Hammars åldrade pappa Lars på en resa i hans älskade Frankrike, är årets mest sedda svenska film och blev tidigare i höst utsedd till Sveriges Oscarsbidrag.
Men flest vinstchanser på Guldbaggegalan har "Hypnosen" och "Den svenska torpeden" med åtta nomineringar vardera, däribland för bästa film och bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare: Asta Kamma August respektive Josefin Neldén.
Neldén tar emot nomineringen på sin 40-årsdag.
– Det var en fin 40-årspresent. Jag blev jättejätteglad, och började grina lite grann. Det är så många år av hårt arbete, och att allas arbete får så många nomineringar känns jättestort, säger hon.
Debutfilm
"Den svenska torpeden" skildrar den svenska simmaren Sally Bauer. Inspelningen av vattenscenerna var fysiskt utmanande, och Josefin Neldén genomgick ett och ett halvt års simträning.
Vad har du lärt dig av Sally Bauer?
– Att simma! Nej, jag har blivit väldigt inspirerad av hennes pannben och målmedvetenhet.
"Hypnosen" är en satir om företagskultur där en hypnotisör livar upp en konferens genom att hypnotisera Asta Kamma Augusts rollfigur. Filmen är Ernst De Geers debut och idén fick han från känslan av obehag när människor förändras.
– Oförutsägbarhet i människor nära en är väldigt läskigt, folk som plötsligt börjar bete sig annorlunda, då är det svårt att veta hur man själv ska reagera. Och jag är nog rädd för att inte veta det, säger han.
Men målet var inte att göra scenerna obekväma.
– Vi tänkte bara på vad vi tycker är kul i en film. Vi kanske har en sådan humor, att det är kul när det är jobbigt. Det är väl något skandinaviskt.
Nykomling prisas
Även Bianca Kronlöf är nominerad till bästa huvudroll för "Så länge hjärtat slår" där hon spelar ett vårdbiträde som larmar om bristande coronavård.
– När jag läste manus kände jag hur konstigt det var att jag inte sett filmer från åldringsvården. Det här säger något om vår syn på åldringsvården men också på vårt eget åldrande, säger hon.
De två resterande platserna i kategorin bästa film tas av dokumentären "G21 – Gottsunda" och Levan Akins drama "Passage", som utspelas bland transpersoner i Istanbul, och har sju vinstchanser.
Årets gala sänds 13 januari med Shima Niavarani som programledare. En nyhet är priset Guldpigan som ska ges till årets bästa nykomling.