Antalet ungdomar som rymmer från Sis-hemmen har mer än halverats på två år – från 420 till 171 förra året. Sis hävdar att man i princip fått stopp på att kriminella pojkar rymmer eller fritas för att ta begå nya våldsdåd.
Under en period skedde flera uppseendeväckande rymningar och fritagningar från Sis-hem. Bland annat fritogs en morddömd tonårspojke under en kriminalvårdstransport i samband med ett tandläkarbesök.
Men det senaste året har antalet rymningar minskat med 30 procent. Jämfört med för två år sedan rör det sig om mer än en halvering.
Enligt Sis beror det på att man ökat säkerheten.
– Allt fler ingår i den organiserade brottsligheten av de som placeras på Sis. I och med det har vi stärkt säkerheten under flera år på våra hem, säger ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.
Kommer inte tillbaka
Det handlar bland annat om bättre skalskydd på hemmen, men också en ökad medvetenhet om riskerna som finns kopplade till den här gruppen.
– Har vi en ungdom med högre risk behöver man till exempel ha ett högre antal medarbetare runt sig om man ska gå till skolan på institutionsområdet, säger Birgitta Dahlberg.
Hon pekar även på att ny lagstiftning som ger Sis rätt att begränsa ungdomarnas rätt att använda mobiler har gett effekt.
I dag handlar de flesta rymningar enligt Sis om ungdomar som inte återkommer efter besök i hemmet, eller som avviker från mer öppna avdelningar där man kan få vara ute på aktiviteter.
– Låsbarheten kan också vara kontraproduktiv, till exempel för flickor som vårdas för självskadebeteende, vilket gör att man måste få vistas i öppnare former som en del i utslussningsprocessen. Då är det klart att det finns risker att man inte återkommer när man ska, säger Dahlberg.
Nästan alla som avvikit har tvångsvårdats enligt LVU. Bland de som dömts till sluten ungdomsvård är det däremot ingen som rymt under de senaste två åren. Men tre kom inte tillbaka när de skulle efter hembesök.
Anlitas som utförare
Polis har vittnat nu senast i sprängvågen om att många av de unga som anlitas som utförare är på rymmen från LVU-placeringar. Men enligt Birgitta Dahlberg handlar det framför allt om ungdomar som rymt från HVB-hem.
Måste ni inte få stopp på rymningarna helt och hållet?
– De avvikningar som inte får ske, det är avvikningarna från låsta enheter där vi bedömer riskerna som höga för att ungdomen eller nån annan utomstående råkar illa ut. Och de har i princip upphört, säger Birgitta Dahlberg.