Det väntas en halvmeter snö – eller mer. Nu rustar räddningstjänsten i Gävleborg med bland annat bandvagnar.
– Vi befarar att det ska komma mycket snö längs kusten, säger larmbefälet Håkan Eriksson.
Vintern har nått södra Sverige, med olyckor, köer och inställda färjor som följd.
Under kvällen och i natt väntas dessutom rejält med snö från söder om Gävle till en bit norr om Hudiksvall.
SMHI har utfärdat en orange varning för kusten och några mil in i landet.
– Enligt SMHI skulle det på vissa ställen kunna bli uppemot 90 centimeter. Fast det är väldigt osäkert, säger Håkan Eriksson.
– Vi har säkrat upp med extra bemanning på stationerna längs kusten och i samråd med Trafikverket har vi några bandvagnar som kan hjälpa till om det behövs.
Förutom snön väntas det bli blåsigt, vilket riskerar att förvärra situationen.
De stora snömängderna väntas dra in över området mellan klockan 20 och 22.
– Förhoppningsvis har folk hunnit hem efter jobbet då. Men ser man att det är dåligt väder, håll er inne. Det är väl ett gott råd, säger Håkan Eriksson.
Långa köer
Utöver snövarningen mellan Gävle och Hudiksvall har SMHI också utfärdat en gul varning för snö väster och sydväst om Vänern.
Snön och halkan ledde dock redan på onsdagsförmiddagen till en hel del olyckor på olika håll. Det orsakade bland annat långa köer i Jönköpingstrakten.
– Vi har suttit i köer i tre och en halv timme. Det är ett lämmeltåg av långtradare som sitter fast, sade en lastbilschaufför till Jönköpings-Posten.
På E6 utanför Uddevalla körde en lastbil i diket på morgonen, vilket gjorde att trafiken i norrgående riktning stoppades. Enligt Trafikverkets prognos skulle trafiken vara avstängd till sent på onsdagseftermiddagen, rapporterade P4 Väst.
"Ta det på allvar"
Samtidigt gjorde det hårda vädret att Destination Gotland ställde in färjetrafiken till och från Visby under onsdagen.
SMHI:s orangea varning gäller fram till torsdagsmorgonen.
För torsdagen finns även gula snövarningar i nordöstra Svealand, i ett område runt om den orangea varningen och upp mot Sundsvall, samt i Västerbottens kustland.
Trafikverket följer väderläget noga.
– Vi gör ju vad vi kan, men det är också viktigt att man som trafikant håller koll på väderläget och anpassar sin körning. Och att man tar de här varningarna på SMHI på allvar, säger Angelica Knutsson på myndighetens pressavdelning.
– Man ska ju fundera på om man verkligen behöver ut och köra. Och kan man undvika det så är det bra om man gör det.