Det blir nya restriktioner när det gäller djur som används för vetenskapliga tester, enligt en ny lag som antogs av Europaparlamentet den 8 september.
Europaparlamentet i överenskommelse med Europarådet, tvingar nu de nationella myndigheterna att söka alternativa metoder för forskning för att minska det lidande som djur utsätts för vid djurförsök, utan att hindra framgångsrik vetenskaplig forskning.
Under den nya lagen kommer användandet av primater i vetenskapliga tester att begränsas av det europeiska lagstiftande organet. Ett begränsat antal, främst silkesapor och makaker, kommer fortfarande att användas, eftersom de behövs för forskning om nya läkemedel mot nervnedbrytande sjukdomar såsom Alzheimer.
Den nya lagen förbjuder emellertid strikt användning av andra primater såsom schimpanser, bonobos, gorillor och orangutanger.

Unga bonobos, vilka finns endast i Demokratiska republiken Kongo (DRC). Här ses de i ”Lola ya bonobo”-parken nära Kinshasa, i november 2006 (Foto: Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)
Ouistitis, vilket är det franska namnet för silkesapor, är små apor som lever söder om Amazonfloden i Brasilien. Makaker är de mest spridda primaterna och de lever i många regioner, bland annat Japan, Afghanistan och Nordafrika.
Bonobos (dvärgschimpanser) är större apor som lever på Kongoflodens södra strand och är en utrotningshotad art.
Europarådet kräver att regeringarna i EU:s 27 medlemsstater ser till att det görs inspektioner på minst 33 procent av de laboratorier som utför djurförsök. Som EU:s verkställande organ kommer Europeiska kommissionen att övervaka de nationella kontrollmyndigheterna.

Japanska makaker kurar i snön i närheten av den varma källan på Jigokudanis (Hell’s Valley) appark den 30 januari 2010 i Yamanouchi, Japan. (Foto:Koichi Kamoshida / Getty Images)
Djurförsök har alltid varit kontroversiella men på den positiva sidan har man genom djurförsök kunnat bedriva forskning på läkemedel för sjukdomar såsom cancer och aids.
Vissa forskare anser att djur är lämpliga testobjekt eftersom de liknar människor i sin reaktion på läkemedel. Många negativa biverkningar av nya läkemedel kan bara upptäckas genom djurförsök innan de släpps på marknaden.
Å andra sidan lider många djur och de kan skadas eller dödas i testprocessen – ibland till ingen nytta, eftersom många av de testade läkemedlen aldrig kommer ut på marknaden. En del experter säger också att djurförsök inte är tillförlitliga eftersom djuren ibland reagerar annorlunda än vad människor gör.
Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42355/