Den FN-stödda enhetsregeringen i Libyen, som försöker hävda sin makt i huvudstaden Tripoli, får viktigt stöd från flera håll.
Men för att skapa långsiktig stabilitet i det sönderslitna landet krävs samarbete mellan både utländska och inhemska fiender.
Ledare i tio städer i västra Libyen byter fot och ställer sig bakom den internationellt erkända enhetsregeringen. Beskedet innebär ett kraftigt bakslag för regionens självutnämnda styre som vägrat att lämna ifrån sig makten.
I ett gemensamt uttalande välkomnas premiärminister Fayez Serraj, som i onsdags anlände till Tripoli för att börja försöka installera sin regering.
Stöd från milis
– Situationen är sorglig. Det är väldigt dyrt att leva, det finns inga pengar, så vi insåg att det är dags att stödja den här regeringen för att kunna börja lösa alla de här problemen, säger guvernören i staden Sabratha, Hussein al-Dawadi enligt AFP.
Den FN-stödde ledaren har även fått stöd från den viktigaste väpnade gruppen i Tripoli, som tidigare stödde det självutnämnda styret.
Trycket är starkt på Libyens rivaliserande styren att släppa fram enhetsregeringen. På fredagen trädde EU-sanktioner i kraft mot tre politiska ledare som anklagas för att ha försökt hindra upprättandet av det nya styret.
Måste enas
Även om Serraj lyckas etablera sig i Tripoli är det långt kvar till ett enat Libyen. Många aktörer i det komplexa nät av klaner och väpnade grupper som fick utrymme när diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011 är intresserade av fortsatt kaos.
– Då kan de behålla sin makt över ett visst område och kontroll över resurserna, säger Abdulhadi Khalaf, Libyenkännare och sociolog vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.
För att få dem att ställa sig bakom en enhetsregering krävs att de utländska aktörerna med intressen i landet – däribland Qatar, Saudiarabien och Egypten – slutar att så split genom att ge stöd till olika fraktioner, säger Khalaf.
– Den ytterst svåra uppgiften är att få de regionala aktörerna att sätta sig ner tillsammans och bestämma sig för vad kan de komma överens om.
Fakta: Situationen i Libyen |
|