loadingLukas Sandell försöker överlista den fenomenale Andreas Wolff i Tysklands mål. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nyheter

En smäll som tog – svag svensk OS-premiär

Henrik Skiöld/TT

Ajdå. De hajpade svenska handbollsherrarna åkte på en mina direkt i OS-premiären. Frågan är vilka konsekvenser 27–30-förlusten mot Tyskland får.

– Livet går vidare, OS går vidare, säger målvakten Andreas Palicka till Max.

Det var bökigt, stängt, tekniska misstag, betydligt sämre anfalls- än försvarsspel från båda håll.

Och kanske en släng av premiärnerver.

Först efter 9.03 lyckades Daniel Pettersson pricka in matchens blott tredje mål, till svensk ledning.

Men mest av allt handlade det om två Andreas som stoppade så gott som allt – målvakterna Palicka och Wolff. Den ena, snudd på hårresande, paraden efter den andra fick den uppskattning de förtjänade av publiken.

Tysk fick matchstraff

Händelsen som borde gett Glenn Solbergs mannar en fördel:

Halvvägs in i första halvlek satte Juri Knorr en näve i ansiktet på Albin Lagergren. Situationen videobedömdes, Knorr fick rött kort och hade spelat färdigt för kvällen.

När Palicka blev något mer mänsklig i sitt målvaktsagerande under en period fortsatte tysken Wolff att briljera. Den 38-årige svenske veteranen – välbekant för parisarna – är en absolut nyckelspelare som måste ha en stark turnering för att svensk handboll för första gången ska få chansen att ta ett första, efterlängtad OS-guld.

Med ytterligare några svettiga räddningar av Paris SG-stjärnan såg han till att tyskarna bara hade 12–11 i halvtid.

Om det var en målsnål öppning bjöd i stället andra halvlek från start på öppna spjäll åt båda håll, med tyskarna steget före. Palicka klev av, Tobias Thulin stoppade direkt tyskt 24–21.

Istället kontrade Sebastian Karlsson in 23–22.

Marko Grgic och Christoph Steinert svarade med att ge tyskarna 25–22, ett tremålsöverläge som förvaltades väl.

– Tuff förlust. Jag tycker inte att vi riktigt kommer in i matchen över huvud taget på alla 60 minuterna. Tyskarna spelar lite mer strukturerat än vad vi gör över hela matchen, säger Andreas Palicka till Max och fortsätter:

– Vi får se och lära av den här matchen, stå rakryggade och komma igen.

Fyra av sex lag går vidare från gruppen, men en gruppseger är eftertraktad för att troligen slippa favoriterna Frankrike och Danmark redan i en av kvartsfinalerna i Lille.

Så spelar Sverige

29 juli: Spanien (16.00)

31 juli: Slovenien (16.00)

2 augusti: Kroatien (14.00)

4 augusti: Japan (09.00)

De fyra främsta i grupp går vidare till kvartsfinal. I den andra gruppen (B) spelar Danmark, Norge, Ungern, Frankrike, Egypten och Argentina.

Kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher spelas i Lille den 7, 9 respektive 11 augusti.