Vill vi uppnå ett rökfritt Sverige går en av vägarna via det svenska snuset. I och med den sänkta snusskatten ligger bollen hos snustillverkarna och handeln att göra det billigare, skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet.
Nu sänks snusskatten med 20 procent samtidigt som cigarettskatten höjs med 9 procent. Det är en del av paradigmskiftet inom folkhälsopolitiken, där Sverigedemokraterna och regeringen tar hänsyn till att snus är mindre hälsovådligt än att röka. Vill vi uppnå ett rökfritt Sverige går en av vägarna via det svenska snuset. Nu är det upp till snusindustrin och dagligvaruhandeln att ta ansvar och säkerställa att skattesänkningen inte försvinner och därmed endast resulterar i en vinstökning.
Sverige är redan på god väg. År 2022 var andelen dagligrökare i befolkningen endast sex procent, och vi närmar oss WHOs mål som klassificerar ett land som "rökfritt" om färre än fem procent av befolkningen röker. Ett uppfyllt mål vore en global framgång och en stark grund för att försvara det svenska klassiska och vita snuset i EU. Om Bryssel delar ambitionen att fimpa för gott bör de inspireras av Sverige i stället för att klåfingrigt föreslå förbud mot alternativa nikotinprodukter.
Den förra rödgröna regeringen hade en förkärlek för att höja skatter som förväntades ändra människors beteende. Men när de valde att prioritera ineffektiva plastpåseskatten och flygskatten satsar vi på en skattesänkning som faktiskt kan gynna svensk folkhälsa och hjälpa nikotinanvändare att sluta röka.
Vår upprensning bland punktskatterna handlar om att ta bort ineffektiva skatter som syftar till att skam- och skuldbelägga vuxna svenskar som vill ha en plastpåse i mataffären eller åka på en chartersemester över julen. I stället vill vi prioritera skatter som gör det lätt att välja rätt och som stimulerar svenskt näringsliv och svenska arbetstillfällen.
För att skattesänkning på snus ska bli effektiv ligger bollen nu hos snustillverkarna och handeln. För att vår intention ska slå igenom behöver näringslivet nu kliva fram och låta skattesänkningen komma Sveriges 1,3 miljoner snusare till del. Det kan de välja att göra, men de kan i teorin också välja att sminka över skattesänkningen och i stället ta hem det som ökad vinst. Här bör den som är snusare vara uppmärksam och följa hur tillverkarna hanterar skattesänkningen, och inte nöja sig med ett halvhjärtat resultat.
I budgetpropositionen för nästa år har Sverigedemokraterna och regeringen lagt fast ett nytt tobakspolitiskt mål. Förändringen är att regering, riksdag och berörda myndigheter ska fokusera på att bekämpa skadeverkningarna till följd av tobakskonsumtion. Det tidigare målet var mer moraliserande. Allt bruk, oavsett skadlighet, var fel. Den politiska ambitionen måste alltid vara att minimera skador av bruk – inte att baka moralkakor. Det är det vi nu har korrigerat.
Som alla politiska mål och planer kräver även detta konkreta åtgärder för att nå målet. Därför skatteväxlar vi från rökning till rökfritt. Nu är det upp till producenterna och handeln att göra sin del för ett rökfritt Sverige.
Tobias Andersson (SD)
Riksdagsledamot och ordförande i näringsutskottet
Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.