Trycket från regeringar, skogsindustri och utvecklingsländer gav effekt. Nu skjuter EU-kommissionen upp sin avskogningslag. "Oerhört oroande", anser Miljöpartiet.
Den omdiskuterade lagen – förkortad EUDR – ingår i EU:s klimatplaner och har tillkommit för att framför allt bekämpa skogsskövling utanför Europa.
Tanken är att en rad produkter, som exempelvis kaffe och kakao, endast ska få importeras till EU om de bevisligen inte producerats på mark där exempelvis regnskog avverkats efter år 2021.
Flera utvecklingsländer, däribland Brasilien, har kritiserat lagen då de anser att den slår orättvist och medför kraftigt fördyrad administration. Även skogsindustrin och diverse importföretag i EU har varit oroliga för eventuella konsekvenser – och även fått stöd från en rad medlemsländer i EU.
Från 2026
Det har nu EU-kommissionen lyssnat till och föreslår därför att införandet skjuts upp i ytterligare ett år.
"På det här sättet hoppas kommissionen ge visshet om vägen vidare och garantera framgång för EUDR" heter det i ett pressmeddelande på onsdagen.
Förslaget är nu att lagen ska börja gälla från den 30 december 2025 för de största företagen och från den 30 juni 2026 för små- och mellanstora. Planen var tidigare att den skulle träda i kraft fullt ut redan vid årsskiftet i år.
"Oroande"
Svenska EU-parlamentsledamoten Pär Holmgren (MP) kallar dock förslaget "oerhört oroande".
"Vi är mitt i en klimat- och biologisk mångfaldskris, vi har inte råd att vänta en enda dag, än mindre tolv månader", skriver Holmgren via sms till TT.
Industrin är desto gladare – men efterlyser också tydligare regler om hur lagen ska fungera "på ett likvärdigt sätt".
"Den största osäkerheten gäller hur krav på spårbarhet ska uppfyllas när råvaran förädlas i industriella anläggningar", säger Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman i ett pressmeddelande.