Svenska livräddningssällskapet vill att säkerhetskraven på badanläggningar skärps. Detta efter drunkningsolyckan i lördags på Skara sommarland där en pojke i tioårsåldern omkom.
Olyckan väcker frågor kring säkerheten, tycker Mikael Olausson som är generalsekreterare i Svenska livräddningssällskapet.
Det var i lördags som pojken hittades livlös i en pool på Skara sommarland. En badvärd påbörjade hjärt-lungräddning tills ambulans kom och förde pojken till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.
Uppgifter om trängsel
Efter olyckan vittnade flera besökare i olika medier om att det var trångt i parken och poolerna.
Mikael Olausson hänvisar till produktsäkerhetslagen som säger att en tjänst ska vara trygg och säker. Ur ett livräddningsperspektiv finns också faktorer som påverkar uppdraget.
– Man måste kunna se botten, man måste kunna hålla koll på att ingen person ligger och flyter. Man måste ha fria vägar så att man kan agera och hjälpa och så behöver man kunna göra det i rimlig tid.
Något krav på att det ska finnas ett visst antal livräddare på ett visst antal besökare finns inte i dag. Men det är något som Svenska livräddningssällskapet önskar.
– Det skulle vara ett ganska enkelt sätt att organisera sin verksamhet på. Det skulle bli tydligt hur många man får ta in och hur många man måste anställa, säger han.
Livräddningssällskapet vill se en rättslig prövning av just graden av skydd i förhållande till antal besökare.
– Vi skulle tycka att det var bra att pröva detta rättsligt, så att man får ett prejudikat, säger Mikael Olausson.
Utreds som vållande
I ett mejl skriver Parks and resorts som äger Skara sommarland att omkring 6 500 personer besökte parken på lördagen. Någon uppgift kring hur många som var i badområdet finns inte eftersom gästerna kan röra sig fritt i parken.
Enligt Parks and resorts finns det inget maxtak för antal besökare, utan det görs dagliga bedömningar utifrån till exempel kapacitet och väder.
"Säkerheten är det absolut viktigaste för oss och något vi aldrig tummar på. Vi skulle aldrig öppna parken om vi inte var trygga med att vi kunde göra det på ett säkert sätt", skriver Christoffer Östling, tillförordnad vd på Skara sommarland i ett mejl till TT.
På lördagen var 19 badvärdar i tjänst, enligt Östling som svarar på frågorna via mejl.
Såg dessa badvärdar botten på poolen under sitt arbetspass?
"Ja, man ser botten på poolerna när man står på position."
Drunkningsolyckan rubriceras som vållande till annans död och polisen meddelade på tisdagen att utredningen nu leds av åklagare.