Den klassiska Majblomman är en nationell tradition − både att bära på kavajslaget och att sälja. Försäljningen började i onsdags. På bilden syns en bukett som kröns av Beda Hallbergs autograf – den fantastiska kvinna som lanserade den lilla pappersblomman för att bekämpa barnfattigdom. Och majblomman är så mycket mer än vårkänslor och nostalgi. Förra året såldes majblommor för 91 miljoner kronor. Flower power!
Beda Hallberg föddes den 11 februari 1869 på gården Presse i Onsala, Halland, som dotter till sjökaptenen Johan Anders Andersson och Josefina Amalia Möller.
Bedas far for till Amerika när hon var ett år gammal – och han kom aldrig tillbaka. Fastän hennes mor var ensam med försörjningen försökte hon hjälpa grannar som hade det svårt och sämre ställt, och det var Beda som fick förmedla hjälpen. Vid nitton års ålder gifte hon sig med Johan Hallberg, som var innehavare av en tobaksaffär i staden. När Beda inte arbetade i affären hjälpte hon behövande genom Göteborgs frivilligas fattigvård. Det var också här som hon fick idén till majblomman. Vid den här tiden var tuberkulos en av de vanligaste dödsorsakerna. Sjukdomen drabbade framför allt fattiga barn. Vid sekelskiftet 1900 var barnfattigdom ett stort samhällsproblem i Sverige. Många barn gick barfota och hungriga, och tillgången till sjukvård var begränsad.