De rapporterar från krigets frontlinje och försöker skildra vad dess fasor gör med en människa. The Kyiv Independents Francis Farrell och Olena Zashko hinner inte fundera på vad det gör med dem själva.
– Det kommer mer arbete, säger Farrell.
I en skyttegravsställning i Donetsk sitter sjukvårdaren Mychajlo hukad och undrar vad han ska säga till kameran som riktas mot honom. Svett rinner från hans panna.
I en tillfällig vårdinrättning i Zaporizjzja rullas sargade kroppar in på löpande band. I en paus i arbetet sätter sig Tetiana och Serhij framför en kamera och berättar att de har svårt att inte tänka på sin kollega Denys, som nyligen dödades i en plötslig robotattack.
Bakom kameran står The Kyiv Independents journalister Francis Farrell och Olena Zashko. I en dokumentär följer de med på en av flera uppmärksammade resor till Sverige där hundratals ukrainska stridssjukvårdare har kunnat få en kort paus i krigsinfernot.
– Det var en process att få dem att öppna sig för oss, steg för steg, säger Farrell till TT vid en visning av filmen i Stockholm.
Slutade blicka framåt
När en av de 100 vårdarna i gruppen, Maksym, fick veta att han skulle få resa till Sverige utropade han att det skulle bli hans första utlandsresa.
– Sedan kom han på att det var hans andra, eftersom han just hade suttit i fångenskap i Ryssland, säger filmaren Olena Zashko.
I Sverige fick ukrainarna tala med psykologer. En del ville inte bli filmade, andra hade lättare att öppna sig framför kameran.
I Zaporizjzja berättade vårdaren Tetiana att hon helt hade slutat att tänka på framtiden.
– Hon kunde inte föreställa sig en värld, eller sig själv, efter kriget. Efter resan gick hon tillbaka i arbete, men hon sade sig ha börjat drömma lite igen, säger Zashko.
"Vårt privilegium"
Journalisterna har bevittnat mycket. Francis Farrell berättar om dödliga attacker i Charkiv, om massgravar i Izium och drönarslag vid fronten. De har också vänner eller bekanta som dött.
– Vi har på ett sätt hamnat långt in i kriget. Men vi har också det stora privilegiet att kunna lämna det, säger Francis Farrell.
– Det är svårt att tala om objektivitet i journalistiken när kriget pågår i ens eget land. För mig handlar jobbet också om att vara människa, säger kollegan Zashko.
Mer pressat läge
Sjukvårdarna är tillbaka i ett krig där ryska invasionsstyrkor avancerar.
Den tidigare krigsfången Maksym är vid fronten i Donetsk. Mychajlo, som till en början svettades framför kameran, har följt med ukrainska styrkor in i ryska Kursk. Minst fyra av deras medresenärer har dött efter hemkomst.
– Många är trötta, kanske har tappat en del motivation. Men de inser också att det inte finns något alternativ, säger Francis Farrell.