Regeringen avsätter drygt 1,5 miljarder kronor för att stärka kvinnohälsovården under nästa år. "Med dessa medel får regionerna möjlighet att utveckla en tryggare och mer kvalitativ vård", säger Anna-Lena Hogerud, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
Mödrahälsovården och förlossningsvården i Sverige är i huvudsak trygg och säker, enligt intresseorganisation Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men det finns brister och utvecklingsbehov i vården av kvinnospecifika tillstånd.
I överenskommelsen mellan parterna för nästa år avsätter regeringen drygt 1,5 miljarder kronor till regionerna. Pengarna ska stärka kvinnohälsovården, varav 150 miljoner särskilt för tillgängligheten på landsbygden.
"Vi ser en positiv utveckling inom mödrahälsovården och förlossningsvården, men det finns fortfarande utmaningar", säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) enligt SKR:s hemsida.
SKR och regeringen har sedan 2015 ingått liknande överenskommelser. Sedan 2023 har summorna varit ungefär lika stora.
Ändå har flera medier rapporterat om bristerna inom kvinnohälsovården.
I fjol fick Socialstyrelsen uppdraget att ta fram en nationell plan för förlossningsvården och regeringen gav Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ett utökat tillsynsansvar.