Ytterligare 41 rapporterade dödsfall i covid-19
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Ytterligare 41 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 5 411.

Det senaste dygnet har ytterligare 947 fall av bekräftad covid-19 rapporterats in. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 70 639.

– De som betraktas som allvarligare fall fortsätter att sjunka, de andra lindriga fallen ser vi ett abrupt nedåttapp på. Vi är osäkra på vad det beror på. Kan vara att man tidigare klumprapporterat fall. Vi analyserar vad det beror på, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Han säger att man nu ser att det lättar något för vården och upprepar de allmänna råd som gäller for att minska smittspridningen och vad som är viktigt att tänka på under sommaren. Bland annat undvika stadsbussar om det går. Man bör även undvika större sociala sammanhang, understryker han.

– Man behöver inte knyta nya kontakter just den här sommaren. Det kan också hjälpa till att minska kontaktytan för den här smittan, säger Anders Wallensten.

Från och med 1 juli gäller att kommuner har ansvar över hela tillsynskedjan på serveringsställen. Nya föreskrifter gäller också som träder i kraft 7 juli. De nya reglerna innebär att det ska vara minst en meter mellan olika sällskap på en restaurang. Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att hålla avståndet som är nödvändigt.

– Det kommer då vara kommuner som följer upp det här, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

(TT)