YouTube tar bort videor om KKP-viruset som går emot WHO:s rekommendationer
Susan Wojcicki, VD för YouTube talar vid Atlantic Festival i Washington den 25 september 2019. Foto: Nicholas Kamm/AFP via Getty Images


Videoplattformen YouTube tar bort videor om KKP-viruset om innehållet inte stämmer överens med rekommendationer från Världshälsoorganisationen (WHO). 

Samtidigt som innehållet från så kallade auktoriteter på området ökar, så arbetar man på att minska synligheten eller helt ta bort videor som de anställda bedömer som ogrundade.

”Allt som är medicinskt ogrundat, som när människor säger 'Ta C-vitamin, ät gurkmeja, det kommer att bota dig', det är exempel på saker som skulle vara emot vår policy”, sade Susan Wojcicki, VD för YouTube, i ett framträdande nyligen i CNN:s ”Reliable Sources” (pålitliga källor).

”Allt som går emot Världshälsoorganisationens rekommendationer är emot vår policy.”

WHO har fått omfattande kritik för att föra fram det kinesiska kommunistpartiets (KKP) argument om KKP-viruset, känt som det nya coronaviruset, som dök upp i Kina 2019.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO:s högkvarter i Genève den 6 april, 2020. Foto: AFP via Getty Images

Kritiken har också gällt deras rekommendationer emot reserestriktioner för att försöka hindra smittspridningen, att de ignorerat varningar från Taiwan om virusets överföringsförmåga, och att de ändrat en rad uttalanden med tiden.

Det var på grund av den snabba spridningen av covid-19-pandemin som YouTube beslutade att vidta ”ett antal förändringar i policyn, allt på kort tid, för att säkerställa att vi följer med i förändringarna”, sade Wojcicki.

YouTube har bland annat tagit bort videor som diskuterar teorin om 5G som orsak till KKP-virussymptom, liksom några videor som förespråkar malariamedicinen hydroxyklorokin som kom från Brasiliens president Jair Bolsanaros kanal. Medicinen förskrivs av läkare i flera länder för behandling av covid-19.

Neil Mohan, produktchef för YouYube, sade till Axios att företaget nu driver igenom policies mot så kallad vilseledande information. Man har därför tagit bort tusentals videor om covid-19 som kom från Kina. Enligt företagets regler gäller samma sak för advokater, journalister, och alla andra.

Hydroxyklorokin och klorokin i tablettform vid IHU Mediterranee Infection Institute i Marseille, Frankrike, den 26 februari 2020. Foto: Gerard Julien/AFP via Getty Images

Det ”blir en utmaning”, sade Mohan, om någon lägger ut en video som råder människor att prova en medicin som inte har fått godkännande av Food and Drug Administration (FDA, motsvarande läkemedelsverket) för behandling av covid-19.

”Det är en balansgång. … Vi är inte medicinska experter”, sade han.

USA har fått ett lager på tiotals miljoner doser hydroxyklorokin, och FDA har utfärdat ett godkännande för akut användning mot covid-19 på sjukhusen.

YouTube är inte det enda tech-företaget som tar bort innehåll. Facebook tar bort sidor, inklusive sidor för att organisera protester mot hårda karantänåtgärder.

Följ Zachary på Twitter: @zackstieber

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för desinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.