Ylva Johansson (S) föreslås få ansvar för migrations- och inrikesfrågor i nästa EU-kommission.
Ordförande Ursula von der Leyen har nu presenterat sin laguppställning.
Den svenska ledamoten får därmed i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14. Under nuvarande kommission har grekiske Dimitris Avramopoulos haft ansvar för de här frågorna.
Ursula von der Leyen hyllar sin svenska kommissionär under presentationen.
– Om ni vill ha något gjort, fråga henne! Hon kommer att ha hand om inrikesfrågorna, säger tyskan om Ylva Johansson.
"Tung portfölj"
Statsminister Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT:
"Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union."
"EU ska ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid. Det behövs tas ett helhetsgrepp i migrationspolitiken på allt från samarbete med länder utanför EU till säkerhet vid våra gränser", säger statsministern.
"Samtidigt behöver vi tillsammans förstärka och fördjupa samarbetet mot den grova gränsöverskridande brottsligheten och terrorismen. Lösningarna kräver mer samarbete, inte mindre. Ylva Johansson kommer med sin långa politiska erfarenhet att spela en viktig roll och jag vill önska henne lycka till i sitt nya ämbete."
Måste godkännas
På förhand hade Johansson själv listat alla möjliga områden som viktiga och intressanta när hon träffade sin blivande chef von der Leyen i slutet av augusti.
– Det är viktiga frågor den kommande mandatperioden, naturligtvis. Det är klimatomställningen. Det är digitaliseringen. Det är alla de utmaningar och hot som finns mot rättsstatens principer och delvis också mot europeiska värderingar. Det är behovet av bättre trygghet och säkerhet, att agera mot internationell kriminalitet. Det är stora utmaningar som ligger framför oss och som den här kommissionen måste hantera på ett bra sätt. Och där hoppas jag att jag med mina erfarenheter kan bidra, sade Johansson.
Innan Johanssons arbetsområde är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.
Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.
(Wiktor Nummelin/TT)