EU vill höja Sveriges medlemsavgift
EU-kommissionen vill höjas Sveriges medlemsavgift till unionen. Foto: Carl Court/Getty Images


EU-kommissionen anser att Sverige betalar mindre än övriga länder i union, och därför vill man att medlemsavgiften höjs. Det rapporterar Sveriges Radio.

Sverige betalar mindre än genomsnittet av länderna i EU. Nu när Storbritannien lämnar unionen vill man täcka det hål som uppstår i EU:s budget. Kommissionen föreslår att den svenska avgiften ska höjas med 40 procent de kommande åren.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, säger Gert-Jan Koopman, generaldirektör på EU-kommissionen, till kanalen.

Han är på besök i Stockholm samtidigt som man är inne i ett intensivt skede vad gäller budgetförhandlingarna.

Enligt EU-kommissionen betalar Sverige 0,7 procent av BNP jämfört med genomsnittet som är 0,8 procent.

Koopman säger att höjningen kan låta mycket. Men enligt honom rör det sig bara om en ökning på cirka 10 procent eftersom tillväxten samtidigt kommer att öka.

Sverige vill att EU:s bidrag ska villkoras så att de länder som inte vill ta emot flyktingar ska straffas ekonomiskt. EU-kommissionen vill i stället att länder som tar emot migranter ska belönas med extra EU-bidrag.

Enligt SVT betalade Sverige förra året nästan 40 miljarder kronor i avgift till EU. Samtidigt fick man tillbaka cirka 13 miljarder i olika stöd. Höjningen skulle innebära att man får betala ytterligare 15 miljarder kronor.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.