Energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) vill se över möjligheten till lagändring som kan stoppa leverantörer av teknik till 5G-nät.
– Jag lutar åt att den här möjligheten behövs i svensk lagstiftning, säger han till TT.
Frågan har aktualiserats sedan ett flertal länder stoppat inköp av utrustning från kinesiska Huawei på grund av misstankar om spionage och säkerhetshot. Ygeman hänvisar till detta som skäl för att han vill titta på frågan, men nämner inte specifikt Huawei.
– Jag vill inte peka ut ett enskilt bolag, men när vi ser den svenska lagstiftningen att vi har möjlighet att dra in eller vägra tillståndet för en operatör, så bör vi också överväga om vi ska ha möjligheten att utesluta en leverantör.
Flera bolag
Enligt Ygeman handlar det om flera bolag, även ZTE, som också är kinesiskt.
TT: Är det inte konstigt att Sverige inte redan i dag har möjlighet att styra sådant här om det handlar om säkerhet?
– Det kan man tycka. Det är först nyligen som vi på andra områden skaffat oss möjligheten att utesluta företag på den här grunden, och jag tror att vi måste fortsätta på andra områden och se över om vi behöver skärpa vår lagstiftning och våra verktyg, säger Anders Ygeman.
TT: Är det för känsligt för Sverige att göra det här på egen hand? Vore det lättare om hela EU står bakom?
Samarbete i EU
– Jag tror att vi kan göra det här på egen hand men det är naturligtvis bra om det kan göras på EU-nivå också. Jag har läst att EU-kommissionen funderar på det här men vi har inte sett något konkret därifrån.
TT: Finns det inte en risk för Sverige om vi gör det här själva att det blir motreaktioner mot svenska bolag i Kina?
– Jag vill inte spekulera i det. Det här handlar om ifall det går att visa att den här typen av säkerhetsrisker finns. Och det skulle ju handla om alla företag och inte bara ett. Det pågår ett samarbete inom EU kring det här och det kan bli så att det blir bindande att man måste utbyta misstankar med varandra.
Redan i nästa vecka ska Anders Ygeman sätta sig med sina tjänstemän på departementet och analysera på vilket sätt och inom vilket lagrum en nödvändig lagändring kan ske.
(Owe Nilsson/TT)