Kinesisk nätjätte utkastad ur flera länder – kan få bygga 5G i Sverige
Myndigheterna har inga verktyg för att stoppa Huaweis teknik
Huawei-butik i Peking. Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images


Allt fler länder stoppar det kinesiska mobil- och nätverksföretaget Huawei att bygga nätverk. De fruktar att den kinesiska staten ska utnyttja tekniken för avlyssning. Men i Sverige står dörren öppen på vid gavel.

När det ska hållas auktioner på frekvenser i det framtida 5G-nätet finns det inget som hindrar Huawei eller andra kinesiska it-bolag att delta.

USA gav Huawei rödflagg för nätverksbyggen redan 2012; Australien i augusti i år. Även Nya Zeeland och Japan har avgränsat Huaweis tillgång till sina marknader. Kanada och Storbritannien utreder att stoppa företaget. Enligt journalisten och Kinabloggaren Jojje Olsson har det kommit uttalade varningar från de sistnämnda ländernas säkerhetstjänster om att Huawei kan bidra till spionage och hota landets säkerhet.

Även Israel, Sydkorea har begränsat Huawei, och Japan är på gång.

Kinakännaren Bill Bishop varnar nu alla utländska företag och uppmanar dem att ”djupstudera” hur de ska göra sig oberoende av kinesiska leverantörskedjor. ”Oavsett hur svårt, smärtsamt och dyrt ett sådant skifte blir. De bolagsstyrelser som inte gör det i det här läget är oansvariga”, varnar han på sin blogg Cinosism.

"Öppen marknad"

Trots den omfattande internationella kritiken mot Huawei verkar ingen ha tänkt på att det kan uppstå säkerhetsproblem även i Sverige. Det här är heller ingenting som kommit upp i remissrundorna inför auktionerna, säger Peter Ekstedt, presschef på Post och telestyrelsen (PTS), som ansvarar för tilldelningen av frekvenserna, till Computer Sweden(CS).

– När vi utdelar tillstånd för frekvensutrymme så har vi ingen möjlighet att ställa krav på vilken utrustning som används.

Han hänvisar till en lista som vilar på EU-regler om krav på operatörer.

Huaweis Sverigechef, Kenneth Fredriksen, säger till CS att det ligger politiska orsaker bakom att företaget har stoppats i Australien och USA.

– När det gäller Europa så har vi mötts av en öppen marknad.

Han menar att de har goda kundrelationer och har tagit hem stora kontrakt.

– Vi är helt säkra på att vi inte kommer att mötas av några sådana hinder när det gäller 5G-byggandet i Sverige.

Tilldelningen av frekvenser i 3,5 Ghz-bandet, som är viktigast för utbyggnaden av 5G-nätet, väntas enligt PTS vara klar under 2019 eller början av 2020.

Ingen myndighet

I Sverige finns det enligt SvD ingen myndighet som kan stoppa användandet av säkerhetsmässigt kritiska produkter, ens om det finns misstankar om spioneri. Det kan dock vara en ändring på gång för särskilt känsliga delar av näten. Enligt tidningen använder samtliga fyra stora svenska nätleverantörer utrustning från Huawei.

Kinakännaren Johan Lagerkvist, professor vid Stockholms universitet, menar att Kinas kommunistregim kommer att utnyttja de möjligheter som finns i systemen.

– Om Huaweis teknik kan användas för att stärka kinesiska intressen kommer Peking inte att dra sig för att använda den för sina syften, säger han till SvD.

Enligt experter på it-säkerhet finns det alltid bakdörrar in i systemen, för att dessa ska kunna underhållas. Det innebär en generell risk att de används i fel syften. I Huaweis teknik finns det enligt SvD också misstankar om att det har byggts in dolda bakdörrar.

Huawei har kopplingar till såväl kommunistpartiet som militären, skriver Jojje Olsson. Grundaren Ren Zhengfei var enligt Olsson tidigare yrkesofficer i Kinas militär. Även den kinesiska telekomjätten ZTE kritiseras runt om i världen av liknande orsaker.

Det har stormat kring Huawei på sistone av andra orsaker. Förra lördagen greps företagets finanschef, tillika grundarens dotter Meng Wanzhou, vid ett flygplansbyte i Kanada på grund av misstankar om brott mot sanktionerna mot Iran. Hon har begärts utlämnad till USA.