Xi Jinping förbereder för krig – misstankar om strategi mot Taiwan
Sydkinesisk stad uppmanar invånare att förbereda nödförnödenheter
Kinesisk paramilitär polis tränar i Shenzhen, i södra Kinas Guangdongprovins, den 5 juni 2017. Foto: STR/AFP via Getty Images


Den södra kinesiska staden Shenzhen beordrade den 13 oktober alla invånare att förbereda nödförnödenheter i 72 kategorier, som tillräckligt med mat och vatten i 72 timmar samt en brandfilt.

Kinas beredskapsministerium och flera stadsregeringar, som Peking och Tianjin, utfärdade liknande order förra månaden, men nyheterna väckte ingen uppmärksamhet.

Shenzhen tillkännagav sin uppmaning samma dag som den kinesiske ledaren Xi Jinping uppmanade trupper att fokusera på att förbereda sig för krig, vilket väckte oro för att Peking förbereder sig för en konflikt.

Den kinesiske ledaren Xi Jinping besökte marinkårens trupper stationerade i staden Chaozhou, cirka 220 mil från Shenzhen, och även i provinsen Guangdong. Han sade till dem "att lägga all sin tanke och energi på att förbereda ett krig och förbli i högsta beredskap".

Shenzhen och Chaozhou ligger väster om Taiwan.

Den 18 oktober citerade den Hong Kong-baserade tidningen South China Morning Post en Peking-baserad militär källa, att FBA (Folkets befrielsearmé, det officiella namnet på den kinesiska militären) hade placerat sin mest avancerade missil, DF-17, vid landets sydöstra kust, som förberedelse för en eventuell framtida invasion av Taiwan.

Den kinesiska regimen anser att Taiwan är en del av sitt territorium, trots att ön de facto är en nationalstat med sin egen demokratiskt valda regering, militär och valuta. Peking har hotat att använda militärmakt för att få ön under sitt hägn.

Shenzhen

Shenzhens stadsregering tillkännagav den 13 oktober att listan över nödproviant var i syfte att invånarna skulle förbereda sig på naturkatastrofer. Invånarna fick två listor; en för "grundläggande behov" och en för "fullständiga behov".

Den tidigare listan innehåller 14 kategorier, bland annat en ficklampa med en manuell vevgenerator, som kan användas för att ladda mobiltelefoner, andningsmask, brandstege för nödsituationer, tillräckligt med mat och vatten för 72 timmar, första hjälpen-kit, läkemedel, en regnrock som kan användas som tält, multifunktionssax och så vidare.

Den senare har 72 kategorier, som inkluderar fler verktyg, liksom ID, pass, fastighetsägarlicens, kontanter och ett SOS-kort som är skrivet på engelska, om man behöver söka hjälp från utlänningar.

Kinesisk paramilitär polis kör i militärfordon i en ”styrkeuppvisning” i Urumqi, i nordvästra Kinas Xinjiang, den 29 juni, 2013. Foto: Mark Ralston/AFP via Getty Images

Militär retorik

Den amerikabaserade kinesiske kommentatorn Tang Jingyuan sade att meddelandet från Shenzhen sannolikt var en del av en propagandastrategi för att skrämma Taiwan.

– Det är en del av Xi Jinpings propagandastrategi för att "förena Taiwan med våld", säger Tang i en telefonintervju.

Tang tillägger att det är osannolikt att Peking skulle starta en konflikt, eftersom den kinesiska regimen står inför politiska utmaningar.

– Politiskt sett står Xi inför stora utmaningar från olika fraktioner inom det kinesiska kommunistpartiet. Den kinesiska ekonomin är i mycket dåligt skick. Taiwan har stöd från USA, Japan och flera andra utvecklade länder, så Kina kommer inte att ha en starkare militär styrka än Taiwan och dess allierade.

Den amerikabaserade, kinesiske demokratiaktivisten och forskaren, Wang Juntao, berättade för den kinesiska utgåvan av Epoch Times i en intervju att han trodde att Xi inte skulle starta en konflikt i Taiwansundet just nu, men kan göra det före 2027.

Wangs far var tidigare ledande befälhavare vid Kinas National Defense University, och han har därför insiderkällor inom militären.

– Ungefär hälften av FBA:s ledande befälhavare befordrades till nuvarande positioner från icke-stridande styrkor under de senaste åren, så de kan inte kommendera ett riktigt krig just nu. För det andra är ett stort antal av FBA:s stridsmedel nyligen utplacerade, till exempel J-20 jaktplan. Soldaterna behöver tid för att utbildas i hur de ska använda dessa stridsmedel, säger Wang.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.