Fokus på Kina under Taiwans nationaldag
Taiwans president Tsai Ing-wen talar i Taipei vid nationaldagsfirandet den 10 oktober 2020. Foto: Sam Yeh/AFP via Getty Images


Den 10 oktober inföll Taiwans nationaldag. Med tanke på den senaste tidens upptrappade retorik och militära aktiviteter från Kina, kom den alltmer hotfulla situationen i Taiwan-sundet att dominera såväl medierapportering som delar av de tal landets politiska ledare höll i samband med firandet.

Som ett kvitto på dessa hot, tog sig ett kinesiskt stridsflygplan utan förvarning in i Taiwans luftzon för identifiering, vilket var den sextonde gången på bara tre veckor.

I sitt årliga tal under nationaldagen återupprepade president Tsai Ing-wen att Taiwan är villigt att föra politiska samtal med Kina i syfte att förbättra säkerheten och bevara freden i området.

Men liksom tidigare underströk hon vidare att en sådan dialog måste äga rum med ömsesidig respekt och villkor som uppehåller båda sidornas värdighet som grund.

Detta budskap gick sannolikt inte hem i Peking i år heller. Den kinesiska ledningen har skrotat snart sagt all politisk dialog med Taiwan sedan 2016, då Tsai Ing-wens administration uppgav att man inte erkänner 1992 års konsensus, en löst sammansatt överenskommelse med innebörden att Kina och Taiwan tillhör ett och samma land.

Med anledning av detta och de militära hoten ovan, så var Tsai också mycket noga med att understryka hur den egna beredskapen är den viktigaste komponenten för att slå vakt om fred och säkerhet.

Hon lovade därför att Taiwan kommer fortsätta modernisera sin militär och stärka landets asymmetriska försvarsförmåga.

I samband med Taiwans nationaldag har en rad analyser och artiklar publicerats av olika medier om allvaret i situationen, samt vad en eventuell kinesisk militär aktion skulle komma att innebära. Främst nedanstående tre texter rekommenderas:

Here’s What Could Happen If China Invaded Taiwan” (Bloomberg)
Strait shooting: Defending Taiwan is growing costlier and deadlier” (The Economist)
U.S. warns China against Taiwan attack, stresses U.S. ‘ambiguity’” (Reuters)

Jag analyserar dessa tre och fler texter i nästa nyhetsbrev som går ut till prenumeranter av InBeijing Premium.

Ett särskilt noterbart exempel på hur Kinas kontrollbehov över Taiwan ofta kan vara kontraproduktivt uppstod denna nationaldag med Indien som huvudaktör.

Bland andra Focus Taiwan skriver hur Kinas ambassad i Indien tidigare i veckan kontaktade omkring 250 indiska journalister med instruktioner om att inte referera till Taiwan som ett “land” eller en “nation” i sin rapportering om nationaldagen.

Incidenten skapade stor kontrovers på sociala medier, och fick det indiska utrikesministeriet att kommentera saken med att indiska medier minsann är fria att skriva precis vad de vill.

Men inte nog med det. Indiens regeringsparti Bharatiya Janata Party beslutade sig dessutom för att hänga upp ett hundratal affischer med Taiwans flagga samt orden “Taiwan, grattis på nationaldagen 10 oktober” på olika platser i New Delhi, inklusive på gatlyktorna runtom Kinas ambassad.

En intervjuad indisk professor säger till Taiwans nyhetsbyrå Central News Agency att covid-19 i kombination med de militära sammandrabbningarna mellan länderna på senare tid har resulterat i starka anti-kinesiska sentiment bland såväl politiker som invånare i Indien.

Dessa negativa känslor gentemot Kina har enligt uppgift även gjort att man i Indien har börjat uppmärksamma situationen för sin demokratiska like Taiwan i en större utsträckning än tidigare.

Den klumpiga uppläxningen från Kinas ambassad till landets presskår gör förstås bara saken ännu värre för kinesiska myndigheter.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu var heller inte sen med att tacka Indien för stödet:

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.