WEF vill se mer labbodlad mat och insekter på tallriken

Miljö och klimat: Livsmedel

En World Economic Forum-skylt vid kongresscentret i Davos, Schweiz, under organisationens möte den 18 januari. Foto: Fabrice Coffrinii/AFP via Getty Images


Enligt World Economic Forum (WEF) hotas många människors livsmedelssäkerhet av en växande global befolkning och klimatförändringar. Lösningen är växt- och insektsbaserad mat och odlat kött, menar man.


I en artikel som publicerades den 17 januari i Nature Food skriver WEF att livsmedelsproduktion och livsmedelshantering har stått för 34 procent av utsläppen av växthusgaser sedan 2015. Vi har nått de ”planetära gränserna” med en befolkning på över åtta miljarder människor, och vi behöver ”snarast hållbara tekniker och metoder för att förbättra våra nuvarande livsmedelssystem och användningen av mark för jordbruk”.

WEF pekar ut bioteknik som ett viktigt medel för att lösa situationen. Till exempel för man fram labbframställd modersmjölksersättning som ska produceras av celler liknande dem som finns i människans bröstkörtlar. Företaget som arbetar på detta heter Biomilq.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!