loading



Det odlas inhemska druvor långt upp på Siciliens vulkan Etnas sidor. Höjden över havet ökar smakintensiteten i vinet. Foto: Mazur Travel
Det odlas inhemska druvor långt upp på Siciliens vulkan Etnas sidor. Höjden över havet ökar smakintensiteten i vinet. Foto: Mazur Travel
Kultur

Vin & Dryck: Kärt barn har tusentals namn

Camilla Wahlman

De flesta kan säkert räkna upp fem, sex olika druvsorter. Cabernet, Syrah, Riesling, Chardonnay är kanske de mest kända. Men har du hört Timorasso, Carricante eller Rossese? Druvornas mångfald är tusenfaldig och vår vinexpert ger den här gången flera tips på viner av de lite mer okända druvorna som du kanske inte hört talas om.


En av världens mest kända druvor är Cabernet Sauvignon, som odlas över hela världen, anpassningsbar som den är. Bordeaux anses vara födelseorten och den är en korsning av den vita druvan Sauvignon blanc och den röda Cabernet Franc.

Chardonnay är vitvinsdruvan som vunnit respekt över alla kontinenter, även om den kanske gjort sig mest känd som en champagnedruva. Den trivs utmärkt i den kalkrika jorden i området i nordöstra Frankrike och ger syrarika druvor.

Om: Druvan som nästan dog ut

 

Timorasso är druvan som räddades tack vare eldsjälen Walter Massa som sparade vinstockar och tog fram ett lysande vin av 400 vinstockar.

Efter att ha lyckats med sitt experiment fortsatte han att stötta sina vinodlande grannar i deras ansträngningar med den lite svårhanterliga druvan.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Det odlas inhemska druvor långt upp på Siciliens vulkan Etnas sidor. Höjden över havet ökar smakintensiteten i vinet. Foto: Mazur Travel
Det odlas inhemska druvor långt upp på Siciliens vulkan Etnas sidor. Höjden över havet ökar smakintensiteten i vinet. Foto: Mazur Travel
Kultur

Vin & Dryck: Kärt barn har tusentals namn

Camilla Wahlman

De flesta kan säkert räkna upp fem, sex olika druvsorter. Cabernet, Syrah, Riesling, Chardonnay är kanske de mest kända. Men har du hört Timorasso, Carricante eller Rossese? Druvornas mångfald är tusenfaldig och vår vinexpert ger den här gången flera tips på viner av de lite mer okända druvorna som du kanske inte hört talas om.


En av världens mest kända druvor är Cabernet Sauvignon, som odlas över hela världen, anpassningsbar som den är. Bordeaux anses vara födelseorten och den är en korsning av den vita druvan Sauvignon blanc och den röda Cabernet Franc.

Chardonnay är vitvinsdruvan som vunnit respekt över alla kontinenter, även om den kanske gjort sig mest känd som en champagnedruva. Den trivs utmärkt i den kalkrika jorden i området i nordöstra Frankrike och ger syrarika druvor.

Om: Druvan som nästan dog ut

 

Timorasso är druvan som räddades tack vare eldsjälen Walter Massa som sparade vinstockar och tog fram ett lysande vin av 400 vinstockar.

Efter att ha lyckats med sitt experiment fortsatte han att stötta sina vinodlande grannar i deras ansträngningar med den lite svårhanterliga druvan.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024