Vin & Dryck: Kärt barn har tusentals namn

Druvornas mångfald: Hur många druvor känner du till?

Det odlas inhemska druvor långt upp på Siciliens vulkan Etnas sidor. Höjden över havet ökar smakintensiteten i vinet. Foto: Mazur Travel


De flesta kan säkert räkna upp fem, sex olika druvsorter. Cabernet, Syrah, Riesling, Chardonnay är kanske de mest kända. Men har du hört Timorasso, Carricante eller Rossese? Druvornas mångfald är tusenfaldig och vår vinexpert ger den här gången flera tips på viner av de lite mer okända druvorna som du kanske inte hört talas om.


En av världens mest kända druvor är Cabernet Sauvignon, som odlas över hela världen, anpassningsbar som den är. Bordeaux anses vara födelseorten och den är en korsning av den vita druvan Sauvignon blanc och den röda Cabernet Franc.

Chardonnay är vitvinsdruvan som vunnit respekt över alla kontinenter, även om den kanske gjort sig mest känd som en champagnedruva. Den trivs utmärkt i den kalkrika jorden i området i nordöstra Frankrike och ger syrarika druvor.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!