Vill Sverige verkligen hjälpa Kinas regim att uppfylla sin "dröm"?
Bild från "Kinadagen" i Almedalen, Visby, 3 juli 2019. Foto: Marcus Strand/Epoch Times


Vad har Kina att göra med Sveriges demokrativecka egentligen? Syftet för Kinas ambassadör var tydligt när han i Almedalen målade upp en bild för oss av att den bästa tiden för mänskliga rättigheter i Kina är nu, och att det är fritt fram att göra affärer med ”gott samvete”.

Detta är en del av den PR-offensiv som den nya ambassadören Gui Congyou har kört sedan han anlände 2017. Detta är också en del av den så kallade ”China Dream” – världsherraväldet på alla fronter; infrastruktur, militärt, teknologiskt, ekonomiskt senast 2049.

Sverige är viktigt för Kina, viktigare än vi anar.  Sverige lockar till sig allt fler investeringar från Kina, medan EU som helhet minskar. Det har hittills varit fritt fram för Kina att köpa teknologi och infrastruktur, till och med för militära ändamål, eftersom det inte finns någon lag som stoppar detta. Det hade också varit fritt fram för Kina att köpa mark från kommunen för att bygga Nordens största hamn i Lysekil om inte det hade varit för de stora protesterna från allmänheten. Sveriges regering har alltså inte rätt att lägga sig i vad kommuner gör med sina kinesiska samarbetspartners eller syskonstäder.

Sverige är viktigt för Kina i sin supermaktdröm. I det så kallade handelskriget mellan Kina och USA har Kinas president Xi Jinping försökt att alliera sig med Ryssland, Iran, Nordkorea, och till och med bjudit in talibanerna till Peking för att samtala om att "slå till mot terrorismen”. Bland de allierade finns också Pakistan, Sudan, Kuba, Vietnam (halvhjärtat), Venezuela och andra.

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou (höger) under "Kinadagen" i Almedalen, Visby, 3 juli 2019. Foto: Marcus Strand/Epoch Times

Det vore idealiskt för Kina – den kommunistiska diktaturen – att ha Sverige som en allierad, eller åtminstone som en tyst handelspartner. Sverige har bra högteknologi och gott internationellt rykte. Det vore väldigt viktigt för kommunistdiktaturen, och därmed också en framgång för Kinas ambassadör, om man kan behålla Sveriges Kinapolitik som den har varit i decennier, där kritik och krav på förbättrade mänskliga rättigheter i Kina varit nedtonade.

Det är inte första gången Kinesiska kommunistpartiet ljuger och lovar guld och gröna skogar. Det lovade demokrati och frihet för att kunna komma till makten 1949. Kort därefter stängdes Kina för omvärlden, och olika inre kampanjer och förföljelser följde, vilka krävde över 80 miljoner kinesers liv – fler än det sammanlagda dödstalet från två världskrig. Vi har bevittnat massakern på Himmelska fridens torg och förföljelse av religiösa och etniska grupper.

Kommunistpartiet lovade Hongkong "ett land, två system" under 50 år, men redan efter fem år ville man göra slut på det genom den så kallade artikel 23. Protesterna i Hong Kong i dag visar vilken misstro Hongkongborna hyser mot Kinas regim. Men svenskt näringsliv och regering tror fortfarande på "tyst diplomati" och business as usual.

Det pågår redan fullt krig, fast utan några militära angrepp. Vill vi verkligen se att diktaturens ”China Dream” blir verklighet 2049, med hjälp av oss, vår teknologi, vårt rykte och vår tystnad?

Efter den kinesiske ambassadörens tal såg jag på andra sidan gatan en grupp Falun Gong-utövare som påminde oss om den internationella rapporten om organstölder från samvetsfångar. Kinas regim fängslar alltså samvetsfångar och håller dem som en organbank, och det handlar om hundratusentals transplantationer med organ som tagits med tvång från levande människor. Det här är ett brott som aldrig skådats i historien, inte ens i nazistyskland. Men kommunistregimen i Kina i dag delar nazitysklands värdering av människoliv som noll i jakten på profit och makt.

Kriget står nu mellan två världsbilder och två värderingssystem. Det är ondska vi har att göra med, inte någon rik och egensinnig aktieägare. Handel, näringsliv, politik eller samvete – vi måste alla välja att stå på rätt sida av historien.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.