Vi måste våga prata om manlighet

Manlighet

Att prata om manlighet är ett sätt att lära känna sig själv. Vi män behöver bli bättre på att hålla djupa diskussioner om oss själva. Foto: Shutterstock


Kvinnorörelsen och den internationella kvinnodagen känner alla till, men vad innebär egentligen den internationella mansdagen? Denna vecka hålls en dag, den 19 november, specifikt för att fokusera på mäns svårigheter, bragder och för att lyfta fram bra manliga förebilder. Helt enkelt en dag i manlighetens tecken.

De roller vi håller i samhället är i ständig förändring och just manligheten är något som både diskuterats och kritiserats. Men vad är egentligen manlighet? Är det verkligen så som vissa hävdar att de traditionella mansrollerna hämmar samhället? Eller är det så att vi inte förstår vad den traditionella manligheten handlar om?

Genom livett kämpar vi för att förstå oss själva, våra roller och meningen med våra liv. Vad det innebär att vara mor, far, överklass, underklass, medelklass eller i ett specifikt yrke. Alla dessa är roller som vi ständigt försöker förstå och utveckla. Det är roller vi använder oss av för att försöka finna oss själva.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!