Vården i Skåne tvingas till besparingar – kan bli tal om skattehöjning
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: David Castor


De tre stora sjukhusen i Malmö, Lund och Helsingborg tvingas till besparingar. Redan nu diskuterar de fyra Allianspartierna i Skåne att en höjning av skattesatsen för 2019 inte är utesluten, skriver Sydsvenskan.

De fyra partierna som förbereder budgetarbetet säger att man är ”i chock” rörande det ekonomiska läget i regionen.

– Nu handlar det om att skuldsanera, för vi har hamnat i en lyxfälla, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M), till tidningen.

Tidigare har de fyra Allianspartierna och Sverigedemokraterna sagt nej till skattehöjning. Nu är man dock mer svävande vad gäller den frågan.

Enligt regionrådet Gilbert Tribo (L) utesluter man ingenting, ”utan vi har ett brett arbete där vi ser över allting”.

Moderaterna har tidigare sagt att man vill att skatten ska vara oförändrad.

– Men vi är där vi är, säger Sonesson, till Sydsvenskan.

Anette Linander, gruppledare för Centerpartiet, säger att ”det här inte kommer att hålla” då man inte har ”de pengarna i kassan”.

Trots att vården har fått ett tillskott på sex miljarder sedan 2014 klarar inte de stora sjukhusen att hålla sina budgetar.

Värst är läget för Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund där underskottet ser ut att bli 700 miljoner kronor i år.

Budgeten för 2019 kommer därför att präglas av ordentliga åtstramningar.

På grund av den ekonomiska situationen kommer man att skjuta på investeringsbeslut på framtiden. Enligt Sydsvenskan ligger beslut om sjukhusområdet i Lund, där man planerar att bygga ett centralt traumasjukhus, i farozonen. Även en planerad ombyggnad av psykiatrins lokaler i Malmö ligger pyrt till.

Förra året gick sjukvården i Skåne back med nästan en miljard kronor. I år väntas underskottet bli 942,7 miljoner kronor.

Det är dock inte bara vården som går back i Skåne. Sydsvenskan har tidigare skrivit om att socialförvaltningen i Malmö stad ser ut att spricka sin budget med 160 miljoner kronor. Man tvingas nu till akuta besparingar på över 300 miljoner kronor.