Trots att arbetslösheten sjunker i Sverige är det stor skillnad mellan inrikes födda och utrikes födda när det gäller att få arbete. Nästan 60 procent av de som är inskrivna på Arbetsförmedling är födda utanför Sverige. Varannan utrikes född är fortfarande utan arbete, rapporterar SVT.
58 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är födda utanför Sverige, detta trots att andelen av dem bara är 23 procent av befolkningen.
– Vi har en stark arbetsmarknad med hög sysselsättning. Parallellt med det så sjunker inte arbetslösheten på det sätt man skulle kunna förvänta sig och det har med inflödet att göra. Vi har många som är nya i landet och arbetslösa under etableringsfasen på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen, till SVT.
Gustavsson säger att skillnaden är stor mellan utrikes födda och inrikes födda i och med att de som är födda i Sverige arbetar i stor utsträckning.
Det tar längre tid för de utrikes födda som har kort utbildning att komma i arbete. Utvecklingen har dock ändrats under de senaste åren. De som kom till Sverige år 2006 tog det 10 år innan de hade fått ett arbete jämfört med 1997 då det tog 19 år.
Det är lättare för de utrikes födda som har gymnasial eller eftergymnasial utbildning att komma i arbete. 50 procent av dem som kom till Sverige 2012 har fått arbete. I sin senaste vårbudget satsar regeringen 60 miljoner kronor på svenska för invandrare (sfi) för att öka kunskaperna i svenska språket och att det därmed lättare leder till arbete.
– Här är kunskaper i svenska språket en nyckel in på arbetsmarknaden och i det svenska samhället. Regeringen satsar därför ytterligare på att fler ska lära sig svenska och snabbare komma vidare till arbete eller utbildning, säger finansminister Magdalena Andersson.
Av hela befolkningen i Sverige låg arbetslösheten i mars i år för de i åldern 16-64 år på 7,2 procent. Bland utrikes födda är arbetslösheten på 20,7 procent.
Konjunkturinstitutet, KI, varnar samtidigt att det är problematiskt för svensk ekonomi när det är så stora skillnader mellan inrikes födda och utrikes födda att få jobb på lång sikt, rapporterar SVT.
– Det är allvarligt att vi har de här skillnaderna i det längre perspektivet. Om man står utanför arbetsmarknaden under en lång tid måste man försörja sig på bidrag och det kommer kosta på de svenska statsfinanserna, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI.
I dag finns på Arbetsförmedlingens webbsida 138 762 lediga jobb.