Malmö präglas av långvarig socialdemokratisk dominans – S har styrt staden 94 av de senaste 100 åren och nu senast 24 år på raken.
Ett sätt för alliansen att vrida makten ur S-händerna skulle kunna vara att söka stöd hos SD.
Det har stadens M-ordförande inga problem med.
– Det är inte lika dramatiskt lokalt som nationellt, säger M-kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar.
Han pekar på frågor som komplicerar på riksplanet, men som kommunpolitiken inte handlar om, till exempel EU-medlemskap, försvar och migration.
– De där stora, komplexa frågorna har vi inte lokalt, utan här handlar det, inte alltid, men väldigt ofta, om praktiska saker.
Det är upp till väljarna om Sverigedemokraterna ska få inflytande eller inte, resonerar Tegnhammar.
"Ett ödesval"
Enligt en opinionsundersökning som Novus gjorde på uppdrag av Sydsvenskan i maj kan Malmös kommunval bli en rysare där tiondels procentenheter blir avgörande. M, L och SD skulle enligt denna få 46 procent av Malmöbornas röster, medan S, MP och V skulle få 45,6 procent.
C och KD har länge fört en tynande tillvaro i Malmö och enligt opinionsundersökningen, som baseras på svar från 1 000 personer, riskerar de även i årets val att bli för små för att ta plats i kommunfullmäktige.
– Förändringen här, som gör att man kanske kan säga att det är en rysare, det är ju att Moderaterna öppnar upp för att ta in SD i sitt underlag. Det är klart att det är ett ödesval, för det skulle bli en helt annan inriktning på staden, säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Torbjörn Tegnhammar understryker att hans dörr står öppen för alla. Redan före valet pågår också informella samtal mellan SD och M, enligt kommunalrådet Magnus Olsson (SD).
– Ja, vi stämmer av med varandra, säger han.
Utesluter SD-samarbete
Med Centern förs däremot inga SD-samtal, inte heller med Liberalerna.
Malmöcenterns ordförande Niels Paarup-Petersen anser å ena sidan att det är helt avgörande för Malmö med ett maktskifte, å andra sidan att organiserat samarbete med SD är uteslutet.
– Vi kommer att lägga fram vår alliansbudget och SD är välkomna att rösta på den, men vi kommer inte att sätta oss och förhandla med dem.
Liberalerna är lika avfärdande:
– Det finns två partier vi inte kommer att samarbeta med och det är Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, säger Roko Kursar, ordförande för Liberalerna i Malmö.
(Cecilia Klintö/TT)
Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft
Val 2018 – Utmanarna till riksdagen